Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

P27e41t46r 95V63í79t

20. 8. 2016 10:03

"Nikoli Srpen 1968 zničil statisíce životů, ale byl to Únor 1948, který zničil milióny životů.

Zdroj: http://jirihermanek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=545207

"

To je logika, jako "Ale u vás zase lynčují černochy!" Smysluplnější by bylo, kdybyste napsal, že srpen 68 pokračoval v tom, co únor 48 začal a leden 68 přerušil. Jen ta totalita už byla po srpnu 68 trochu civilizovanější. Ale lámání charakterů bylo v 70. letech a dál mnohen propracovanější, škodlivější a bohužel i trvalejší, než drsné metody 50. let, podle sovětského vzoru. Vy jste se svým relativizováním srpna 68 skvělým příkladem.

6 2
možnosti
Foto

A to si vážně myslíte, že lepší bylo být v 50. letech oběšen než v 70. letech vykopnut z KSČ?

4 1
možnosti
Foto

Zajímavý pohled na historické události, karma. Každým rokem touto dobou propaganda otvírá tuto vojenskopolitickou záležitost ze srpna 68, a plánovitě znuvu drásá zacelené jitvy pamětníků v naději, že se znovu objeví nějaká krev. Letos v TV běželo cosi o postřílených lidech v Liberci elitní jednotkou sovětské armády z NDR, no nevím, házet šutry na Američany, nedopadli by to jinak .

3 8
možnosti
Foto

To by tedy jinak dopadlo, u Němců i Američanů. Daleko tragičtěji. Kdo by si dovolil na německé vojáky kdysi a americké dnes házet šutry?

3 2
možnosti
KB

Emigrace po roce 1968 - cca 230,000 lidí. Když tedy jenom sečteme rodinné příslušníky těchto emigrantů, kterým normalizační režim ničil život, tak jsme na čísle kolem jednoho milionu lidí. Plus lidé, kteři nebyli ani komunisté, ale jenom nesouhlasili s politikou státu ( disidenti, underground, ale i obyčejní lidé). Nesmíte se na svět dívat svým pokřiveným, stbáckým pohledem. Rv

15 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, ale u Hermanka to nemůžete použít, protože on je schopen vám říct, že ti lidé si emigrací polepšili, tak jakýpak zničený život? :-(

4 1
možnosti
MS

Nechtěl byste už těch svých otravných kydů ohledně srpna 1968 nechat ? Už jste skutečně trapný. Toto už není svoboda projevu, ale její zneužívání k provokování čtenářů. Divím se, že vám to iDnes trpí. RvRv:-/

14 4
možnosti
Foto

Proč Vy, inteligentní člověk, máte potřebu číst otravné kydy?

3 7
možnosti
PS

P14e28t83r 76S66k71á24l24a

20. 8. 2016 9:30

Pane Hermánku Vám opravdu není trapné se neustále opakovat? Vždyť tohle všechno už jste nejednou psal. Pamatuji se, že jsem v reakci na Váš opakovaně uváděný příklad "skvělého odborníka" Jardy Šantrůčka, který nikdy neměl problémy kvůli svým politickým názorům, zmíníl případ akademika Wichterleho, který na své názory doplatil bez ohledu na to, jak opravdu skvělý, ve světě uznávaný odborník to byl.

9 0
možnosti
Foto

Já jsem napsal, že Jarda "nikdy neměl problémy kvůli svým politickým názorům, resp. činnosti?".

Já jsem, pokus si pamatuji, napsal něco v tom slova smyslu, že ne všichni vyloučení z KSČ také hned ztratili práci. Jarda ji prostě neztratil, protože byl dobrý, ale to přece neznamená, že tu práci neztratil nikdo.

A byl byste prosím od té lásky Boží a sdělil mi, co tak hrozného potkalo akademika Wichterleho? Já neprovokuji, já to vážně nevím.

2 0
možnosti
Foto

Ano, zničila.

Kdyby si to po srpnu 68 soudruzi vyřizovali mezi sebou, tak byste měl pravdu. Jenže oni chtěli názorový veletoč u prověrkových komisí po všech. Buď se člověk dal k nim (okupaci veřejně prohlásil za osvobození), nebo měl přinejmenším zaražené jakékoli profesní perspektivy (a děti zaděláno na potíže ve škole) nebo rovnou letěl (a děti měly zaděláno na potíže ve škole). Ty počty souhlasí: statisíce letěly k lopatě nebo do emigrace.

Samozřejmě ti, kdo pružně začali držet lajnu, ti měli naopak snazší postup. A nejlíp to zřejmě měli ti, co to podepsali fízlům, ti pak mohli i do zahraničí - ale to autor moc dobře ví, jich se nějaká normalizace netýkala.

8 0
možnosti
Foto

A to mluvíte skutečně o roce 1970 a dále? Nedělo se toto spíš v daleko brutálnější rovině po roce 1948?

Tak například, ale jen pro příklad. Rodiče prezidentského kandidáta Jana Švejnara byli po roce 1948 velmi zapálenými kádrováky, zvláště prý jeho matka, kteří z VŠ, tuším na Slovensku vyhazovali studenty.

Já byl v roce 1969 ve druhém ročníku ČVUT FEL a vůbec žádnou takovou čistku mezi studenty si nepamatuji. Čistky byly jen mezi profesorským sborem, zvláště pak na katedře ML. Tu úplně zrušili.

A ti, kdo drží lajnu to stejně snadné mají i dnes. A nás, studentů, se normalizace skutečně netýkala. První a poslední její dotek jsem zažil na vojně, kde mě příslušník VKR (vojenská kontrarozvědka) griloval na téma, zda mě může pustit do první linie.

Nepustil.

1 1
možnosti
VK

Souhlasím s vámi, pokud někdo nemá argumenty, vytahuje komunismus, staré časy a humanitu. Celá éra komunismu a socialismu byla způsobena zradou v Mnichově (kdo byl přítomen si každý najde), následně Jaltou a v Postupimi. Tam, byl dán základ poválečného uspořádání Evropy. Spojenci Západ a USA nás zradili, předhodili Německu a následně Rusku. Dnes nás zrazují opět, chtějí nám diktovat koho si máme domů vzít a ukazují, kdo má být náš nepřítel opět Rusko?

5 3
možnosti
Foto

Toč se, kolovrátku, toč

a hraj svou nechutnou bajku.

proč na okupaci nadávat, proč,

když podle autora to bylo vlastně v cajku.

Nedoporučuji tyto vaše "názory" hlasitě prezentovat v hospodě či jinde, kde bude sešlost zemitějších lidí. Obávám se, že byste se hodně dlouhou dobu nedostavil do své ubytovávací vrátnice.

11 3
možnosti
VK

Okupace je vždy okupace, autor nepíše, že to bylo v pořádku. Jen uvádí, že prapůvod je již v roce 1948. Asi jste dlouho nebyl v hospodě i ti zemitější lidé mají trochu jiný názor.

4 3
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.