Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přátelé, moje blogy jsou o dojmech. Tedy takové postřehy z běhu dne a nikoli ekonomické studie. Já si ráno dělám vajíčka o poslouchám o dolu Paskov a tak napíši, co si myslím. Tečka. Žádný ekonomický rozbor v tom nehledejte, neumím to.

Ale ještě jednu věc. Někde v diskuzi jsme četl, že důl má manko 10 miliard.

Důl nemůže mít manko. Manko je výraz pro chybějící hotovost v pokladně, popřípadě chybějící zboží. Je to z francouzštiny. Manque je česky chybět.

To v čem se důl potácí je ztráta. A ta nevznikne tím, že pokladník vykrade trezor, ale tím, že náklady jsou vyšší než výnosy a chtělo by to dobře znát strukturu těch nákladů

3 2
možnosti
TH

Kdyz uz tedy poucujetem tak je to spravne "manqueR"

0 0
možnosti
JR

J72a29n 49R70á85ž

18. 9. 2013 16:24

V hrubých obrysech s názorem,že by se Bakala neměl chovat,že se ho krach dolů a odrůdy horníků (a nejenom těch!) netýká a měl se osobně (i finančně) angažovat! Ale dotovovat provoz neziskové divize z výnosů ziskové dost dobře nejde. Ale dotovat postupný útlum a odstupné (ne jenom tříměsíční) pro horníky by šlo a Bakala by rozhodně to dělat měl.

Když se utlumila těžba a nastal krach souvisejícího průmyslu v Porúří, vlivem levných dovozů uhlí z Austrálie a JAR, koncem osmdesátých let, tak vznikl podpůrný fond ve stamilionech tehdejších marek a nikdo z dotčených průmyslníků si nehrál na mrtvého brouka, jako to dělá Schwarzenbergův kámoš Bakala.

0 0
možnosti
JR

J67a84n 26R93á65ž

18. 9. 2013 16:26

Ach ten tablet: Ne "odrůdy" ale "osudy" horníků by měly Bakalu zajímat!

1 0
možnosti
ZS

Ztrátový provoz lze dotovat z těch ziskových, pokud je zde perspektiva, že se ze své ztráty v reálné době dostane, nebo pokud je to důležité např. k získání pozice na trhu - vytlačení konkurence. Pan Bakala zde perspektivu vzhledem k levnému uhlí ze zámoří nejspíš nevidí a s jedním miniaturním dolem také celosvětový trh neovládne. Se svými zaměstnanci se hodlá vyrovnat, důl zakonzervovat a čekat na kupce nebo na lepší časy. Nejsem žádným jeho fanouškem. Celá privatizace OKD připravila státní kasu o desítky miliard a někdo by za ni měl jít sedět, ale v tomto případu se chová naprosto racionálně.

0 0
možnosti
Foto

A kdopak že to má privatizaci OKD na triku? Nejsou to ti, co jsou v tomhle případě nejvíc slyšet?

0 0
možnosti

M92a35r89e35k 37Š92i44m26o21n

18. 9. 2013 14:01

Jiří, já myslím, že Vy jste spíš asi jistější v kramflecích v takových těch tématech jako "jak jsem dojel z Prahy do Ostravy za půl hodiny a byla to svižná, ale bezpečná jízda". U těch témat bych asi zůstal, pokud mohu doporučit.

3 1
možnosti

A vy sám byste se raději neměl pouštět ani do obyčejných diskusních příspěvků. Pokud totiž nejste schopen zformulovat aspoň jedinou konkrétní výtku k článku, tak si svá doporučení musíte nechat pochopitelně jen pro sebe, případně jimi obšťastňovat paní sousedku či domovnici, tam nehrozí, že by se to rozletělo do světa.

0 0
možnosti
Foto

Dnes má pravdu Rudolf Polanecký...

0 0
možnosti
JP

je chybou domnivat se, ze libovolny podnikatel ci investor je tady od toho, aby "pomohl lidem", pripadne "podporil region", nebo cokoliv tomu vzdalene podobneho ... cilem podnikani je obvykle nejaky ten zisk, a pripadne socialni dopady nejsou zadnym duvodem k tomu, aby si investor ten zisk jakkoliv dobrovolne snizil. ZADNY investor vam nebude provozovat ztratovy byznys jenom kvuli tomu, "aby se lidi meli dobre" ... ano, existuji investori, kteri jsou ochotni nejakou dobu ztratovy byznys dotovat, a to v ocekavani zisku budoucich ... ale rozhodne mezi takove nepatri vsichni, a rozhodne nebudou dotovat neco, u ceho je obycejna navratnost investice, natozpak nejak ten zisk, v rovine bohapuste spekulace - a to rikam jako nekdo, kdo se temi spekulacemi tak nejak zivi.

1 0
možnosti
IH

I17v84o 54H11u29b59á44l14e24k

18. 9. 2013 12:28

po dlouhé době jsem si opět přečetl váš blog s neskrývanou zvědavostí, co jste zase zplodil a jaképak moudro nám chcete sdělit... začal jste dobře, vzápětí následuje nelogická odbočka k olympiádám, což ovšem ihned napravíte svoji poznámkou o klausovi a rázem i ta nesmyslná odbočka dává smysl - bohužel pouze vám... následuje pak už jenom pravděpodobně z nutnosti gulášek vzájemně spletených a popletených informací o bakalovi, rpg a okd a když jsem se dostal nakonec - zjistil jsem, že jste opět nezklamal, že jsem se nic relevantního nedozvěděl, že z vašeho blogu nic nevyplývá, že jste opět neopomenul zmínit klause a že nadále žijete v jakémsi podivném světě.

3 1
možnosti

tak ty olympiády měly naznačit jen to, že některé země jsou schopny za 8 let zrealizovat olympiádu, a Česká republika není schopna ani za 8 let vyšetřit zásadní podvody - což není překvapující, protože většina komunistických zločinů má ve vyšetřování zpoždění již víc než 23 let. - Má to ovšem logiku v tom, že zatím není znám případ, že by někdo bral třeba úplatky za vybržďování olympijských příprav;-D

0 0
možnosti
OS

Pokud vím, za první půlrok je manko 10 miliard. To je slušná sanace, ne? Myslíte, že tolik vybere na hornických pronájmech?

0 1
možnosti
PP

Asi jste naiva, měsíčně mzdy vyjdou pro 3 tisíce horníků 14 milionů, ročně 1,7 miliardy, opravdu myslíte, že nájmem by se tyto peníze vybraly?

0 0
možnosti
KK

140 milionů měsíčně

0 0
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.