Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

6. 10. 2017 11:00:59
Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

I ten nejlepší film může časem nudit. Řekněte, kolikrát jste viděli Amadea? Dvakrát, třikrát? Víckrát asi ne, že? Nebo jen výjimečně.

Ale, pak je sorta filmů, které můžete vidět opakovaně a čím více, tím lépe. Tyto filmy mají nevýrazný a nedůležitý děj a stojí celé na situační komice.

U Kameňáků je to zcela zřejmé. To je jen víceméně nesouvisející sled gagů, česky tedy vtipů. A proto se na ně člověk tak rád dívá, proto stále mají divácký úspěch. Proto vydělaly milióny a stále ještě je v televizních reprízách vydělávají.

A podobně i americký film Přeber si to znovu s Robertem de Nirem a Billy Crystalem. Včera ten film běžel v TV a STB (ti mohou všechno) mi dnes umožnil už po mnohokráté shlédnout. Tedy já se podíval na tu sekvenci ve věznici a dal mašinu do pauzy.

Teď si to vychutnám do konce, i když naprosto přesně vím, co se bude dít. Tak tímto způsobem bych třeba Flašky nemohl vidět zas a znovu.

Autor: Jiří Hermánek | karma: 10.54 | přečteno: 296 ×
Poslední články autora