Budou po Brexitu občané EU moci čerpat ve Velké Británii dávky?

20. 06. 2017 7:20:20
O tom totiž celý Brexit je. Zdejší přispěvatelé si často pletou volný pohyb osob se Schengenem. Ty dva pojmy ale nemají skoro nic společného. Snad jen ten přechod hranic. Volný pohyb osob není žádnou vymožeností EU.

Existoval již za EHS a znamenal, že občan jedné země EHS se může usadit ve druhé zemi EHS, být tam bez jakýchkoli dalších formalit zaměstnán a samozřejmě, v případě nezaměstnanosti čerpat i příslušné dávky.

Sestra mého kolegy se kdysi vdala do UK (Spojené království Velké Británie a Severního Irska) a jakmile se UK stalo členem EHS, přesídlili do Německa, kde její muž programátor dostal hned práci a poté, co firma zkrachovala, tak dostal i podporu.

To s tím, že Vás na Rozvadově nezdrží krátká hraniční kontrola a dojedete bez kontrol až třeba do Portugalska (ale ne do UK) vůbec nic společného. Tak se dnes klidně může projíždět třeba ukrajinská rodina, ale neznamená to, že by v jakékoli zemi EU po cestě mohla bez problémů pracovat.

EU ještě není federací. I když po tom mnozí touží, tak já říkám proboha NE. Kdyby EU byla federací, tak by patrně ve všech spolkových zemích této federace platily shodné zákony, snad s výjimkou školství a kultury.

Pak by ovšem každý nezaměstnaný v kterékoli zemi EU měl stejné podmínky a stejnou podporu ať v bohaté nebo chudé zemi EU. Pak by jakékoli přesuny do bohatšího UK byly, alespoň teoreticky zcela zbytečné.

Zakopaný pudl celé té věci je ten, že v EU nemohu s občanem EU z jiné země zacházet jinak, než se svým vlastním. A zacházení se svým vlastním obyvatelstvem je samozřejmě vrcholně politickou věcí a politici všude na světe podplácejí.

Podrobnosti, ať si Karma LM prská jak chce, neznám. Nemám dostatek kopějek honoráře, abych to nastudoval. Ale, logické je, že vnitřní předpisy Spojené království přímo zavazují poskytovat tytéž benefity cizincům ze zemí EU.

A cizinci z některých zemí EU se prostě rozhodli, že "práce je ten poslední a k tomu ještě blbý způsob, jak přijít k penězům" a prostě začali britský sociální systém vysávat, aniž by do něj kdy nějak významně přispěli.

Což, samozřejmě, britské občany dosti nasralo a volili pro Brexit. A nyní se musí uskutečnit jakási kvadratura kruhu, při které těm cizincům z EU, kteří jsou v UK produktivní (třeba v gastronomii jsem zažil enormně velký počet Poláků)...

...toto bez problémů nadále umožnit (a současně i totéž pro Brity pracující v EU), ale přitom vygumovat onen paragraf o Volném pohybu osob.

To ale ani já a ani diskutéři nevymyslíme, bude to ještě show. Myslím, že EU se za své příjemce dávek v EU bude bít jako lev.

Autor: Jiří Hermánek | úterý 20.6.2017 7:20 | karma článku: 22.69 | přečteno: 859x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.85 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 171 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 141 |
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...