Ostatně soudím, že vzpomínka na 17. listopad by neměla být zničena

21. 11. 2016 14:00:24
Němčina zná obrat "zu schön, um wahr zu sein" neboli, bylo by to příliš krásné na to, aby to byla pravda. A takto mnozí z naší generace, možná dokonce její převažující část, jsme před 27 lety při pádu komunistické moci uvažovali.

To, že komunistům někdy vypadne moc z ruky jsme absolutně nedoufali. Ale byli jsme s kamarádem dobří potitologové, protože při různých takových diskuzích jsme vždy říkali, že dokud bude Sajuz něrušimij, tak ten náš "komunismus" nepadne.

A nekrákorejte a nekdákejte zde chytře na téma: "Hermánek dělal to či ono". Za prvé jsem nikomu neublížil a za druhé v tom nebyl žádný ideologický náboj. Prostě, business as usual a pokud jsou tím zadavatelem komunistické orgány, tak prostě jsou.

A nespokojenci, ať si prosím jdou stěžovat do lampárny pražského Wilsonova nádraží. Ale o tom vlastně ani tak psát nechci, jako o tom, co jsem se dozvěděl v pořadu 168. A sice, že se chystá trestnost útoků na prezidenta. Proboha, proč ne?

Vždyť to bylo v trestním zákoníku až do roku 1998 nebo 1999 a kdyby to lidu a jeho voleným zástupcům jakkoli vadilo, tak to nařízení klidně zrušili. Zrušit ho musela až jeho výsost Václav Havel I.

A také se vyskytl názor, že by dějinná úloha Gustava Husáka měla být lépe zhodnocena. To zcela určitě, protože nějaký Petr Blažek historik z ÚSTR pro změnu zase "hanobil" Gustava Husáka. Ovšem, tak trochu zapomněl na hlavní viníky toho marasmu.

Po válce zde byly desetitíce a možná i statisíce nadšených komunistů. Smůla těch bezejmenných je, že jejich jména neznám a proto mohu citovat pouze ta, která má paměť uchovala.

Ruml, Vaculík, Švejnarová, Kohout, Kundera a další a další. A spolu s nimi to byl Gustáv Husák.

A kdybych šel do ještě větší hloubky, a to nejsem historikem, tak bych musel říci, že samozřejmě největší vinu na komunistickém marasmu u nás má nacistické Německo, spolu s Adolfem Hitlerem.

Ti způsobili, že se u nás ruská vojska usalašila a prosazovala svůj režim.

A pokud chceme pitvat vinu Gustava Husáka, tak se také nejprve musíme podívat na to, proč se dostal k moci?

Protože parta nesvéprávných hurá-lidskoprávních komunistů vymyslela tzv. Socialismus s lidskou tváří a u vědomí toho, že to je nebezpečná kravina, nás "Rusáci" obsadili.

Pan Petr Blažek, historik, je člověkem přesně podle Jana Wericha, který na dotaz, jak malují malíři říkal:

  • Expresionista maluje, jak to vidí
  • Impresionista maluje, jak to cítí
  • A socialistický realista? Ten maluje, jak to čte.

A pan Petr Blažek? Ten to říká tak, jak si to přečetl, bez jakékoli vlastní zkušenosti. Jistě, socialismus k nám zatáhl Hitler, prosazoval Stalin Gottwald a další a "zkurvil" Dubček, protože neměl ani šajna, jak působí společenské procesy a že ten jeho slavný vynález nikdy nemůže přežít.

Věděli to však Sověti a těm, po 21.8.1968 dělal místodržícího Gustav Husák. Nastoupil sice až v dubnu 1969, to ale na věci nic nemění. Měl za úkol udržet v zemi pořádek a ostatní, na rozdíl od EU, bylo "Rusům" šumaprdel.

A k té celkové devastaci, o které mluvil pan Blažek:

  • Ano, na komunisty dolehly devastující čistky, bez trestů odnětí svobody. A pokud to někomu bylo líto, tak jen jim samým a jejich rodinným příslušníkům. My se jim nevysmívali, ale také nerodili krokodýlí slzy.
  • Hospodářství. Mohu soudit jen podle toho, co jsem viděl. Vyšší platy, dostupnější automobily (legendární je moje historka, jak jsem v září 1975, po telefonické objednávce, ještě tentýž den vyzvedával v Bílé Labuti červenou Škodu 110 L SPZ: ABX-89-48).
  • Kultura: Tam asi k jistým, možná drastickým škrtům došlo, ale přesto výstupem je za 20 let Husákovy vlády daleko více kvalitních filmů, než se to dnešní nezávislé tvorbě zařadilo
  • Cestování. Ano Husák nás odstřihl od "Dubčekových doložek", které povolil A. Novotný a všechny nás to velmi mrzelo. Ovšem, sejde z očí, sejde z mysli a člověk třeba vyfasuje nějakou tu pussy, která ji má, samozřejmě tu inteligenci ještě lepší.

A závěrem: Komunisti, celou dobu své vlády, kritizovali první republiku. A já nechtěl věřit, že tak blbě a neobjektivně budeme my, po vítězství 17. listopadu kritizovat Husáka.

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 21.11.2016 14:00 | karma článku: 27.52 | přečteno: 575x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.28 | Přečteno: 598 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 2084 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 297 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 212 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 277 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...