Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putine, nechte těch drzostí a provokací a Vy, Donalde, slezte z toho lustru...

stejně Vás vidím. Myslel jsem, že náhlý obrat cítění veřejnosti vůči nějaké osobě, je možný jen ve filmu či knížce, ale ne v reále. Kdysi na to téma běžel v ČST východoněmecký film. Novinář zachrání dopravní letadlo, ale než

přistane, tak se očekávaná sláva změní v opovržení. Ještě si pamatuji tu závěrečnou scénu, jak vyleze z toho letadla a první chlapík mu říká: "Váš novinářský průkaz, prosím" a roztrhá ho a následující provede totéž s jeho pilotním průkazem.

A prakticky totéž, ovšem v opačném gardu, se stalo Donaldu Trumpovi. Ještě v úterý blbec, sexista, hulvát, xenofob, atd, který určitě s božskou Hillary velmi výrazně prohraje a ve čtvrtek najednou titíž lidé zjišťují, že Trump, podle jeho budoucího štábu, bude neúprosným kladivem na "rudé".

Pokoušel jsem se napsat, že "rudí" jsou dnes spíš v EU, než v Rusku, ale s promnutím, naočkovanému omezenci nelze nic vysvětlit. Doslova ten komentář zněl (upraveno mou pamětí): Donald Trump zatrhne Putinovi všechny jeho drzosti a provokace.

Otázkou však je, co asi může nejmocnější muž světa, americký prezident, někomu zatrhnout? Jistě, je li stát výrazně slabší, než USA, pak ho lze, ovšem s nepředvídatelnými důsledky, prohlásit za nebezpečí pro USA a vojensky ho převálcovat.

A zde se naskýtá filozofická otázka. "Lhali" Dick Cheney, americký viceprezident a Miloš Zeman, český prezident, ve své době nebo byli jen oběťmi omylu? Myslím tím ony zbraně hromadného ničení, které se chovají jako manželka poručíka Columba nebo onen článek "Hitler je gentleman", který se chová stejně.

Nenašly se ani ty ZHN a ani ten článek. Obojí má stejný princip, až na to, že "omyl" Dicka Cheneyho stál život statisíce lidí, zatímco "omyl" Miloše Zemana jen zatížil české soudy a zato ovšem dodal svým odpůrcům nevyčerpatelné střelivo.

Ale k věci. Jak může jedna jaderná velmoc umravňovat tu druhou. Nijak, pokud obě strany mají dostatek bomb a nosičů. Riskovaly by totiž vzájemné zničení, což žádná ze stran samozřejmě nechce. A tak se, navzájem, mohou "umravňovat" jen ve třetích zemích.

Sýrie a Ukrajina/Krym jsou těmi současnými latentními oblastmi konfliktů mezi USA a Ruskem. Sýrie začala dřív a je naprosto jasné, že zde se USA rozhodly nechat tahat horké kaštany z ohně někoho jiného.

A tak, protože z nějakých důvodů nemají rády prezidenta Assada, tak velmi masivně podporují "umírněnou" syrskou opozici. Ta je možná "umírněná" proto, že není nábožensky fundamentalistická, ale střílí, zabíjí a třeba i vraždí jako každá ozbrojená složka v boji.

A Moskva, aby vyrovnala skóre, tak pomáhá Assadovi. Jasná velmocenská taktika a jasný velmocenský souboj je to v Sýrii. A i když každá ze stran, USA i Rusko, má v Sýrii dostatek prostředků, aby zničil vojenská zařízení druhé strany, nikdo to neudělá.

To už by totiž nebylo nějaké kočkování, to by byla jaderná válka. A asi by se jí už nepodařilo odvrátit. A Ukrajina? Když USA viděly, že se jejich plány s vyštípáním ruské flotily ze Sevastopolu hroutí, tak neudělaly vůbec nic.

A neudělali vůbec nic proto, protože zdravý rozum říká, že začít jadernou válku kvůli nějakému poloostrovu v zakopané prdeli, nemá žádnou cenu.

Pouze jsem četl, že americký generální štáb byl překvapen, jak rychle a efektivně dokázali Rusové své znovu nabyté teritorium, s převahou ruského obyvatelstva, které dokonce podstoupilo referendum s velmi převažujícím kladným výsledkem, zajistit.

A z toho plyne jedna věc. Žádný americký prezident si nedovolí tahat čerta za ocas. Nedokáži si představit, kdy a kde by USA měly "rudé" (to bylo před 50 lety, stejně jako Německo bylo před 80 lety nacistické) "zadržovat".

Samozřejmě, fantasmagorie o "obsazení Pobaltí", "obsazení Polska" (nejprve by muselo být obsazení Ukrajiny) nebo "obsazení Česka" (to už by skutečně byla dlouhá s náročná cesta) přenechávám místním snílkům, kteří "vědí vždy, samozřejmě, všechno nejlíp.

Autor: Jiří Hermánek | neděle 13.11.2016 9:15 | karma článku: 38,67 | přečteno: 1536x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.