Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KAL007: Pane kolego Stejskale, nečtete důkladně tento blog…

Ani já ho nečtu moc důkladně, ale přesto jsem se od té velké tragédie vícekrát dočetl, „že ji mají na svědomí Rusové, kteří mají praxi v sestřelování civilních letadel“. A není nic platné, že to tehdy byl SSSR a nikoli Ruská federace. Každý rozumný člověk uzná, že Spolková republika Německo není zodpovědná za nacistické zločiny, ale již málokdo zde uzná, že Ruská federace není zodpovědná za stalinistické zločiny. Ostatně, oba dva systémy vyhladily řádově stejný počet obyvatel. A prosím, rozumějte dobře slovu řádově. V řádech desetimiliónů se ta suma rovná hodnotě od deseti do devadesáti a přesně v tomto rozsahu se oběti těch dvou systémů také počítají.

Dál ale ve svém článku docela bystře od nastaveného „objektivního kurzu“ uhýbáte, když tvrdíte, že se jedná o záhadu, která nikdy nebude vyřešena. Tady odbočím a řeknu jeden nehezký a nevkusný vtip, který ale, jak se mi zdá, sedne na popsanou situaci jako vyšitý.

Hádají se tři, kdo z nich má nejhloupější manželku. To, co říkají ti první dva jsem zapomněl, ale dobře si pamatuji, co říká ten třetí. Chlapi, to si nedovedete představit, jako hloupá je ta moje. Ona žádnej bimbas nemá a přesto má kabelku plnou prezervativů.

Ještě jednou se za ten vtípek omlouvám a myslím, že pokud by se ten člověk z vtipu zamyslel, pak by mu třeba také došlo, kde bere jeho mladá a hezká žena tolik peněz na parádu. A nemyslete si prosím, že tento druh přivýdělku neexistuje.

A ve stejném duchu lze pokračovat a onu „záhadu“ se pokusit vyřešit. Pokud totiž něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a kejhá jako kachna, tak je to kachna, i když budeme stokrát tvrdit, že na pozemku máme nevinného amerického krocana nebo dokonce krásného páva.

A otázka na odchylku té trasy byla již tehdy mnohokrát zodpovězena. Vy tvrdíte, že byla „nepatrná“. Ta odchylka, pane kolego, byla jako …. Raději to vytečkuji. Byla zhruba 8 stupňů šířky a já do Google Maps vrazil svoji současnou polohu v Praze, která je na 50. Rovnoběžce, přičetl jsem 8 stupňů a podívejte se, kde jsem se ocitnul.

Ale protože mi to kazí formát textu, je to uvedeno až na konci článku. Takže zanechme zkoumání map a řekněme, že odtud do Švédska je to dost daleko a jestliže odchylka kurzu, dle Vaší mapky, byla 8 stupňů severní šířky, pak to prostě je hodně.

Mohla být i menší, to nepopírám. Ale podle Vaší mapky se to „zbloudilé“ letadlo dostalo přesně tam, kam mělo, tedy nad poloostrov Sachalin. A tam udělalo také přesně to co, mělo. Vzbudilo k činnosti tamní protiletadlové radary, což asi byl účel celé té akce.

A když už jsme v tom lascivním žertování, tak je to asi tak stejná náhoda, jakoby někdo viděl svou ženu „náhodou“ vycházet z hodinového hotelu a „náhodou“ by za pět minut viděl odtamtud vycházet svého nejlepšího přítele.

Jistě, mohla by to být, jak sám píšete „Jeví se to celé jako jistá záhada a ne každou záhadu se podaří stoprocentně vyřešit.“

Nebo je vše jednoduché jako facka, že? Ti dva si odskočili do hotelu povyrazit se společně a na tom není nic záhadného. Je to pouze nepříjemná informace pro dotčeného manžela.

A stejně nepříjemnou informací pro klub přátel a fanoušků USA, je ona domněnka, hraničící s jistotou, že prostě celá akce byla naplánována tak, aby se získalo co největší množství informací o sovětském obranném systému v oněch místech.

Samozřejmě jsem u toho rozhodování nebyl a ani nemohu s jistotou tvrdit, že to tak proběhlo. Ale po důkladném přečtení několika knih o fungování amerických tajných služeb z per amerických autorů si troufnu říci, že finální úvaha by mohla znít asi takto:

Tak, na civilní letadlo Sověti snad střílet, nebudou. No a kdyby ano, tak získáme tak k těm potřebným datům získáme ještě prvotřídní propagační matriál.

A také něco pro odlehčení: Kajak ve tvaru cmundy aneb Life size pussy boat from Japan...

Dodatek: Nemohu než se ozvat. Bylo mi vyčteno, že moje interpretace polohy "8°severně od kurzu" je chybná. Ano, možná jsem se špatně mluvnicky vyjádřil. Ale, pokud se zahledíte na mapu pana Stejskala, tak uvidíte, že skutečná poloha toho letadla byla asi o 8° SŠ proti plánu letu posunuta.

S navigačními systémy to ale nemá absolutně nic společného. Poloha je poloha, ať je změřena jakýmkoli technickým prostředkem, třeba sextantem, podle hvězd nebo kouřem z kouzelných bylin. A jádro celé té diskuze je o tom, jak k té příšerné odchylce mohlo dojít.

Idealisté si myslí, že omylem a realisté, že záměrně. A to za zcela jistým účelem.

A nyní ještě ta poloha 8°severně od Prahy, která přibližně odpovídá odchylce na Vaší mapě.

58°02'41.7"N 14°24'43.8"E

58.044911, 14.412177

 

 

Autor: Jiří Hermánek | neděle 20.7.2014 11:30 | karma článku: 24,22 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.