Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší tragédii způsobila ta letadla, která nebyla sestřelena...

Koncem ledna 1972 seděli dva příslušníci PVOS ČSLA (protivzdušná obrana státu) u přehledového radaru a rutinně zapsali let 367 Jugoslávských aerolinií, který v pozdním zimním odpoledni vstoupil do československého vzdušného prostoru. Bohužel pro ně se o letadlo již více nestarali a také rutinně zapsali do deníku, že po 17:00 přistálo na Ruzyňském letišti. Oba si samozřejmě tuto nedbalost odseděli, protože letadlo se stalo obětí teroristů a jen zázrakem jedna osoba, letuška Vesna Vulovičová, přežila. Ostatní byli spolehlivě mrtví. Tak už to při leteckých haváriích prostě chodí.

A jakou to má souvislost s právě probíhající diskuzí? Tu, že tento atentát a pak i ty další, nejznámější je asi Lockerbie, byly jasně cíleny na zavraždění osob v civilním letadlo, zatímco ty tři „slavné“ sestřely, byly spíše omylem.

Nikoli špatným zaměřením civilního letadla, protože to vždy bylo perfektní, ale tím, že dotyční většinou netušili, že jde o civilní stroj.

Sovětům a nyní tedy Rusům se nasazuje psí hlava za sestřelení letu korejských aerolinií KAL007, ale málokdo se už ptá, jakým způsobem se to letadlo tak hluboko do sovětského vzdušného prostoru mohlo dostat?

O pět let později sestřelil americký křižník USS Vincennes iránské civilní letadlo a počet obětí na palubě byl prakticky shodný s počtem obětí letu KAL 007. Ovšem publicita a propaganda kolem tohoto případu nebyla ve srovnání s tím Sachalinským případem ani desetinová.

Ať už to bylo proto, že oběťmi byli převážně Iránci nebo proto, že pachatelé byli Američani, byl tento případ velmi rychle zameten pod stůl, i když „legenda KAL 007“ žije i po více než třiceti letech dál.

A přitom jsou okolnosti těch dvou tragických incidentů prakticky stejné. Rámcově lze říci, že důstojník ve službě cítil ohrožení a dal povel k palbě, aniž by tušil, že střílí na civilní letadlo. A bohužel, ani při tomto nešťastném sestřelu malajského letadla tomu asi nebylo jinak.

Spekulovat, že ukrajinské úřady v čele s prezidentem Porošenknem, poslaly do oblasti bojů civilní letadlo úmyslně, se mi příčí. Ale pokud se tak skutečně stalo, což se bohužel nikdy nedozvíme, tak to byl neodpustitelný zločin.

V každém případě ale, protože Ukrajina žije v jakémsi „generálním pardonů všech zločinů souvisejících s majdanskou „Machtübernahme“, proti které bylo skutečné převzetí moci Adolfem Hitlerem jen procházkou růžovým sadem, nebude potrestán ani konkrétní viník na Řízení letového provozu Ukrajiny.

Celá vina bude propagandisticky hozena na Rusko a Putina a potažmo bojovníky proti nadvládě Kyjeva. Takže, nakonec, pokud to pozdní uzavření ukrajinského letového provozu bylo úmyslné, tak přineslo své sladké propagandistické plody.

Vždyť lidí na zemi je jak „s*aček“ a nějaká ta stovka v letadle nebo tisícovka v New Yorských dvojčatech nehrají přece, pokud jde o strategické zájmy, žádnou roli.

Jsem nepřítelem konspirativních teorií a myšlenka „řízených výbuchů“ mě rozčiluje. Ale zcela reálná je úvaha o tom, že nějací vysocí plánovači americké armády, CIA a dalších dostali hlášku o nějakých podezřelých okolnostech, svědčících o přípravě velkého atentátu.

A místo, aby tomu atentátu zabránili (sestřelení těch dvou dopravních letadel 11.září 2001 v nadpisu byla jen nadsázka), tak ho nechali proběhnout, aby byl dobrá záminka k útoku na Afghánistán. Tak dobrá, že nikdo ani necekl.

Prostě, výborně provedeno. A já mám takový ten neodbytný pocit, že za čas budu moci i o této provokaci (sestřelení malajského letadla) napsat: Ano, další zářez na pažbě našich skvělých amerických přátel. Za cenu pár stovek lidských životů porazili nepřítele.

Autor: Jiří Hermánek | sobota 19.7.2014 10:25 | karma článku: 31,93 | přečteno: 2219x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Koudelka by mohl povýšit na generálmajora, generálem se může stát i šéf GIBS

23. dubna 2024  11:20

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.