Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J62i87r16i 60B65o64r

26. 6. 2017 13:56

Vy jste skutečně nechutnej qůl a provokater.

6 1
možnosti
Foto

Fakt je to, že do roku 1968 sovětská vojska v Československu nebyla. Nebýt soudruha Alexandra Dubčeka a spol. a kdyby u moci zůstal Novotný, tak by nemuselo dojít k normalizaci a možná by i bylo lépe. To je však jen uvažování kdyby ... Jak by to bylo, už se nikdy nedovíme.

Dubček byl a vždy zůstal kovaným komunistou a skutečné uvolnění a skutečnou demokracii nechtěl.

Účel pro sověty po roce 1968 tu však vojska měla.

1. Vnitřní. Ač zde okupační vojska moc nezasahovala, tak tu cvičila, ničila lesy, stála nás peníze a hlavně byla tu jako varování pro ty (uvnitř komunistické strany, ale hlavně mimo ní), kteří by chtěli komunismus polidštit nebo dokonce zcela odbourat.

2. Předsunutá sovětská vojska se přiblížila hranici s Rakouskem a především západním Německem.

V roce 1968 mi bylo 21 let. Komunistou jsem nikdy nebyl a ani s komunismem nesympatizoval. O Dubčekovi jsem si již na jaře roku 1968 myslel, že je naivní hlupák a po srpnu dokonce, že byl možná vědomým či nevědomým agentem Moskvy, protože díky pražskému komunistickému mejdanu zvané pražské jaro, Sověti měli záminku sem s vojsky vstoupit a také to udělali.

Od jara 68 do září 69 se dalo celkem snadno vyjíždět na západ. V létě 69 jsem navštívil matematickou konferenci v Anglii. Když kolegové zápaďáci jednou u vína pochvalně mluvili o Dubčekovi a pražském jaru, tak jsem jim řekl, že Dubček byl hlupák nebo agent Moskvy anebo (to nejspíš) oboje. Odůvodnil jsem to tím, že stejně nebyla naděje, že se pod Dubčekem zbavíme komunistické diktatury. Navíc, díky pražskému jaru k nám vstoupila sovětská vojska. Načež mi jeden zápaďák řekl, že to je jako kdybych řekl, že Salvador Allende

https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

byl hlupák nebo agent CIA.

Na tom něco je. V Praze tehdy koloval vtip: Jaký je rozdíl mezi Dubčekem a Allende? Ten první zapomněl, že Sověti jsou blízko. Ten druhý, že jsou daleko. :-)

3 0
možnosti
VV

Myslim, ze nebyt soudruha Dubceka, dopadlo by to v roce 1968 podobne jako v cervnu 1953 v Berline. Krych hospodarstvi pod vedenim soudruha Novotneho byl uz temer nevyhnutelny.

0 0
možnosti
Foto

Mně "vadila" (eufemisticky řečeno, abych pravdivým výrazem nezavdal příčinu k zásahu "prudérním " panem administrátorem) jak sovětská vojska, tak i socialismus.

A jejich odchod nebyl žádnou zásluhou Kocába - ten se k tomu pouze nachomýtl a pak náležitě využil ve své politické kariéře (a následně zřejmě shledal svou hudební kariéru jako "moc pracnou").

A nesouhlasím s jakoukoli bagatelizací vlivu pobytu sovětských vojsk na našem území! Rv;-€ Jejich přítomnost měla negativní dopady snad na všechno!

6 0
možnosti
Foto

no, kdybyste tu poslední větu nenapsal, nikdo, ale opravdu nikdo by to nepochopil.

2 1
možnosti
MD

No jo, ale tenkrat jeste nadseni suplovalo za moudrost z poznani. Vasim stylem receno, je to jako kdyz kluk lezi po chvili vedle holky na zadech v trave a konfrontuje sve predstavy pataka o holkach s tim pred chvili.

1 1
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.