Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J55i65r87i 12V84r96a87b29e49c

20. 6. 2017 12:56

To je to strašné, hlavní důvod brexitu je zaplavení VB východoevropskými "občany"

z postkomunistických států, kteří buď pracují pod cenu a nebo plundrují sociální kasse. A tady ti trubci furt kecají o czexitu jako vzor VB!

0 0
možnosti
Foto

Ano, to víceméně souhlasí. Nevím, nakolik jsou naštvaní na pracovníky, ale na příjemce dávek skutečně.

0 0
možnosti
Foto

H31a11n74a 59V65l41k26o44v21á

20. 6. 2017 12:38

Ten volný pohyb osob nemá s našimi spoluobčany závislými na sociálních dávkách (poměrně nedávno mi jeden takovýto žáček vypočítával co všechno "v Anglii", kde již tímto způsobem žila jeho romská sestra s manželem - nezaměstnaným - Pákistáncem, na rozdíl od ČR dostanou) nemá úplně tolik společného. Volný pohyb osob může zůstat a přesto se k nám zřejmě vrátí desítky tisíc lidí. Jen bych přála panu Štěchovi aby je zaměstnal v továrnách, čemuž oni se vesměs účinně brání.

0 0
možnosti
Foto

Kdepak. Volný pohyb osob v EU s tím má 100% společného. Protože pouze díky tomu mohou naši občané bez jakýchkoli formalit čerpat v UK dávky.

Dřív to, myslím, byli "azylanti". Což už samozřejmě neplatí, protože ze země EU není možné o azyl žádat.

A přesně těchto pobíračů dávek z nejrůznějších etnik a zemí se Velká Británie chce střepnout (zbavit se)

0 2
možnosti

Poslouchejte, Hermánek, když jste měl tu UK mailovou adresu, tak to byste mohl snad čerpat v UK i dávky, ne?

1 0
možnosti
Foto

Není už příliš horko?

0 0
možnosti
Foto

Tak tedy, že teze, že Schengen nemá nic společného s volným pohybem osob v EU, vzbudí nějaké reakce, jsme čekal. Ale, že ty reakce budou tak prudké, jsem nečekal.

Dobře, tak tedy ještě jednou názorně. Představme si EU jako nálevnu někde na střeše výškového domu, která má perfektní ceny a mnozí o ni mají zájem.

Do nálevny vede výtah a může jim jezdit každý, i ten, komu není 18 a nesmí pít. A to je Schengen.

Ale v té nálevně smějí pít pouze ti, co jsou členy klubu. Je jim tedy 18 a v přeneseném slova smyslu občané EU.

Protože pouze ty ta nálevna nalévá. Ti ostatní, co tam přijedou stejným výtahem, jsou jen okukovači, turisté. Nejsou členy klubu, tedy EU.

A kdyby se z nějakých důvodů výtah rozbil (byl zrušen Schengen), tak princip zůstane zachován. Všichni budou muset chodit pěšky přes hraniční kontroly, ale zas jen občané EU budou mít ta práva pití v nálevně, tedy "volného pohybu osob".

1 0
možnosti

Být vámi, tak nálevnám se dnes už vyhnu, myslím, že pro dnešek to více než stačilo;-D;-D

5 1
možnosti
JG

J78. 19G21r86o43h

20. 6. 2017 10:12

Pane Hermanku chronologicky:

dne 1.5.2004 vstup ČR do EU-zrušeny hraniční kontroly ze strany celní správy ČR-volný pohyb zboží a služeb

dne 21.12.2007 vstup ČR do Schengenského prostoru-zrušeny hraniční kontroly prováděné složkami PČR, volný pohyb osob

po vstupu do EU bylo ze strany starých členů EU v rámci přístupové dohody po nějakou dobu omezen volný pohyb pracovní síly

2 0
možnosti
Foto

Pane Groh, já vím, že to je zavádějící, ale nepíšete to správně.

1.5.2004 jsme se stali členy EU a některé státy nevyužily možnosti přechodné výjimky (hlavně UK) a některé ano.

Volný pohyb osob začal proto s UK dnem 1.5.2004 (já jsem již před tím datem získal v UK smlouvu), ale s Německem až 1.5.2011 (po sedmi letech).

A vstup do Schengenského klubu s tím nemá vůbec nic společného, protože zrovna země, která volný pohyb osob umožnila bez výjimky (UK) nikdy v Schengenu nebyla a už ani nebude.

1 1
možnosti
JG

J57. 41G44r62o71h

20. 6. 2017 9:14

Pane Hermanku je rozdíl ve volném pohybu osob v Schengenském prostoru a možností pracovat v jiném členském státě EU.Při našem vstupu do EU bylo omezení volného zamestnávání Čechů v Německu, to již padlo. Když to budu posuzovat podle našich předpisů, tak v ČR stačí pro občana EU ohlašovací povinnost na příslušném odboru cizinecké policie, u cizinců z třetích zemí je vyžadováno pracovní vízum, ale neplatí u nás pracovní vízum vydané třeba v Polsku. Občan třetího státu mimo EU může mít u nás volný pobyt na určitou dobu ,ale bez pracovního víza nesmí být zaměstnán. Pletete si pojmy. Když to vztahnu třeba na Ukrajinu tak ten mají volný pohyb po Schengenu po dobu 90 dní(turistika),ale nesmí v zemích Schengenu pracovat bez platného povolení.

5 0
možnosti
Foto

V podstatě máte pravdu. To ale neříká, že Schengen má cokoli společného s pracovním (volným) pohybem osob.

Je třeba si uvědomit a Vy to dobře píšete, že v rámci Schengenu se může každý pohybovat, jak ctěná libost, ale ne každý se může v zemi EU usadit a pracovat.

A to dokonce ani ti z členských států EU, u kterých si některé země vymínily výjimku max 7. let z volného pohybu osob.

1 1
možnosti
RP

EU ještě dlouho nemůže být federace. Pokud by se totiž měly ve federaci sjednotit podpory a sociální dávky, velice rychle by se potom sjednotily i ceny i mzdy a vůbec všechny životní náklady. Je to nezbytné, protože jinak by se státy s nižší úrovní mezd, jako je Visegrad, velice rychle staly ještě zadluženější než je nyní Řecko, protože většina lidí by místo práce koukala jakýmkoliv způsobem pobírat dávky nebo pobírat důchody.

Jenže západní země Evropy si nemohou dovolit, aby Visegrad a další zaostalejší státy EU vyrovnaly své ceny a obecně cenu práce.

Bohatství vyspělejších západních států EU je totiž z dost podstatné části založena na levné práci v montovnách těch zaostalejších států EU, přitom ta levná práce je v jednotném ekonomickém prostoru EU, takže logistika nemá problém se cly, zdržováním na hranicích, zadávající firmy nemají problémy s jinou kulturou lidí v montovnách, jazykovou bariérou.....

Proto západní státy Evropy minimálně aktivně nepřispívají k vyrovnání rozdílu mezi Západem EU a Východem EU, pokud rovnou svými tahy v politickém zákulisí ten rozdíl ještě neprohlubují.

1 0
možnosti
Foto

Ano. Ale já nepíši, že EU federací je nebo, že by měla být. Ale, kdyby federací byla, pak by žádné cestování za dávkami nebylo nutné. Byly by všude stejné.

0 0
možnosti
JG

J41. 98G65r10o14h

20. 6. 2017 9:03

Schengen je o volném pohybu osob s určitým omezením dle jednotlivých států, jak vyplývá z příslušné mezinárodní smlouvy a u členů EU jde o volný pohyb zboží, je to tak jednoduché pane Hermanku.

1 0
možnosti
Foto

Schengen nemá s volným pohybem zboží vůbec nic společného. Pouze odpadají hraniční kontroly, ale volný pohyb zboží (společný celní prostor) byl dávno před Schengenm.

Diskutujte prosím, pokud máte o věci nějaké zkušenosti. Já mohu dodat, že jsem v roce 2003 dovážel z Balkánu dvakrát telekomunikační zařízení a na hranicích HU-SK a SK-CZ jsme si to protrpěli.

A v květnu 2004, krátce po vstupu do EU byla poslední celní procedura na hranici SRB-HU a jakmile jsme byli v Maďarsku, byli jsme současně i v EU a i když žádný Schengen tehdy nebyl, tak to zboží již přes ty dvě hranice jelo bez jakýchkoli formalit.

0 3
možnosti

Bohužel opět naivní blog a závěry. Jistě jste v UK pečený vařený že to vše tak sebevědomě tvrdíte.

1 0
možnosti
Foto

Já v UK šest let pracoval na Švarssystém a pokud Vy nejste schopen vyhodnotit jednotlivé události a jejich příčina, tak já jsem.

Ostatně, ani to nebylo moc zapotřebí, ono se o tom okolo hlasování o Brexitu hodně hovořilo.

Takže, úplně postačí poslouchat a číst a pamatovat si to podstatné.

0 1
možnosti

Opět jsem se daleko nedostala. Prakticky jen k prvnímu blábolu, že Schengen nemá nic společného s volným pohybem osob. Autor znovu potvrzuje, že nemá ani minimální povědomí, o čem píše.

1 0
možnosti
Foto

Schengen je cestování bez hraničních kontrol. Ale s volným pohybem osob v EU nemá vůbec nic společného.

Pokud někdo nepochopí, že Ukrajinec dnes může bez víza cestovat po celé EU, ale nesmí nikde bez pracovního povolení pracovat, pak je to velmi těžké.

To se odeberu do n.p. Zelenina pro radu.

0 2
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.