Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Jak je možné, že občan vítězného státu, který po válce ovládal půlku Evropy, se má daleko hůř než občan toho poraženého? Kde udělali soudruzi z Kremlu chybu?

Vysvětlit se to nedá a proto se dělají alespoň vojenské přehlídky.

15 2
možnosti
JS

Proč? Protože tento stát nikdy nebyl s životní úrovní dobře a ve II.WW utrpěl obrovské ztráty. Na rozdíl od USA, které z obou světových válek profitovaly.

7 13
možnosti

Taky jedna přehlídka z Rudého náměstí, kde ještě v květnu 1941 s úctou vítali delegaci nacistických generálů, kteří v té době okupovali už skoro celou Evropu.

https://www.youtube.com/watch?v=vCef2xz4p10

10 1
možnosti
Foto

A co s tím? Joseph Kennedy, the ambassador, byl nacista.

2 5
možnosti
OZ

Myslím, že jako vždy hodně zjednodušujete a jak jinak ve prospěch Ruska, nedávno jsem četl výcuc ze zajímavé studie několika ruských vědců, kteří si položili otázku: „Jakou minulost potřebuje budoucnost Ruska,“ . Na 53 stránkové zprávě popsali velmi přesně vztah ruské moci a jejím prostřednictvím i společnosti k ruským dějinám.

Počínaje rokem 2011 se v Rusku odehrává obrat od obrazu budoucnosti ke kultu minulosti.

“Obraz a idea země se buduje prostřednictvím neadekvátního hodnocení současnosti, nikoli prostřednictvím koncepcí rozvoje, ale intenzivním využitím minulosti.” To připomíná vzkříšení sovětské tématiky z 30. let 20. století. Moc usiluje o konsolidaci a mobilizaci společnosti v předtuše možných nových otřesů.

Mnohé historické otázky nejsou dosud v Rusku vyřešeny.

Jiným národům se podařilo dosáhnout konsenzu v hodnocení minulosti. Ale nám ne. “Minulost země nadále zůstává bitevním polem občanské války a konec této války je zatím v nedohlednu.”

“Slavná minulost” pomáhá státní moci udržovat ve společnosti pocit velikosti, ačkoli ta ve skutečnosti “listuje zdaleka ne těmi lepšími stránkami svých dějin plných utrpení”. “Tisícileté dějiny” se stávají důležitějšími než ekonomické úspěchy země, obyčejný život bez válek a blahobyt občanů.

Hrdinové povstání a revolucí jsou označováni za darebáky nebo zbloudilé liberály. U lidu se zdůrazňuje ne touha po svobodě a pocitu vlastní důstojnosti, ale oddanost slouhy a “vděčnost za svorníky” (narážka na Putinovy „duchovní svorníky„, stmelující ruskou společnost, tj. církev, policii a samotného Putina- pozn.) Ze životopisů spisovatelů se vymazávají jejich konflikty s mocí.

Dějiny ruské moci se podávají jako příběh neomylnosti a velkoleposti, hrdinských činů mocných a duchovní pomoci lidu.Z této logiky pak vyplývá, že vinu za povstání a revoluce nesou zločinci, nikoliv moc, která vznik revoluční situace připustila. Stát se zobrazuje s aureolou svatosti...atd...

11 2
možnosti
Foto

J44a69k27u11b 28R21o61t46h

13. 5. 2017 16:10

Přehlídky útočné techniky dělají s nějakou pravidelností jen a jen totalitní státy. Jako ukázku k zastrašení obvykle imaginárního nepřítele.

A především - CCCP rozhodně nezachránilo civilizaci. Jen té nacisty porobené setnul hlavu a narouboval vlastní, trýznivě burleskní. ;-O;-€

18 3
možnosti
Foto

Imaginárního? Já myslím, že spíše jde o povzbuzení sebevědomí národa..

4 8
možnosti
MB

My se zde střetáváme, reagujeme , v přibližném očekávání reakcí...Čumím, nad Vaší konstrukcí - Cituji : "Není ani jeden nelidský režim - stejný jako druhý nelidský režim, zvláště pak, když zvítězi" ... ! Opravdu, čumím ... dovoluji si nesouhlasit. Mezi středověkou církví - nacisty a komunisty + není a ani nemůže býti žádný rozdíl ! Jde o výkon zla a udržení moci, pod hlásanou ideologií. Rozdíl je pouze v tom, že cískev a nacisté se poučili, zastyděli. Pak , Rusko potřebuje oživovat 72 let své oprávněné vítězství - aby to lépe zakrylo 100 let - 1917 + 1945 - Svého propadu a reálnou prohru !

4 2
možnosti
Foto

Když si to myslíte...

2 2
možnosti

Koukám, že jste si ty militaristické orgie dokonce nahrál, asi si je plánujete pouštět na dobrou noc. Inu proti gustu žádný dišputát.

Jinak pro stát, nebo režim, který hrdost svých lidí musí budovat na přehlídkách smrtonosných zbraní, mám osobně jen slova pohrdání. Tím samozřejmě, aby nedošlo k mýlce, neříkám, že hrdinům není nutné vzdávat úctu. Ale to, co Rusko každoročně předvádí na Rudém náměstí na památku vítězství nad Německem, není nic jiného než (s)prostá demonstrace síly. Ale asi to většině ruského národa stačí. Škoda.

10 5
možnosti
Foto

Nevím, co bych na Vaše moudra měl říci. Asi to, že Rusy zajímají třeba jako předloňské ledy na Volze.

P.S. Znáte nějakou zbraň, třeba americkou, která jen jemně hladí po půnebí a není smrtelná?

4 4
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.