Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neměl by Admin ten komunistický výklad dějin už jednou provždy utnout? Každý den komunistická propaganda, to je už na zvracení.

1 2
možnosti
Foto

Ač s panem Hermánkem většinou nesouhlasím, právo psát blogy bych mu nikdy neupíral. Pokud, pane Šrejbře, žádáte po adminovi jeho "utnutí", pak jste komunista vy. Je-li vám z textů na zvracení, nejjednodušší rada je, abyste je nečetl. Mně bylo kdysi špatně ze staré myslivecké a od té doby ji nepiju, nicméně bych se nikdy neodvážil žádat, aby byla stažena z obchodů.

6 0
možnosti
Foto

K50a51r30e41l 41C33a42c52h

23. 11. 2016 15:17

Pan Hermánek napsal v podstatě pravdu vyplývající z logiky chování velmocí. SSSR jako velmoc si udržovala svou sféru vlivu. Já jsem v r.68 končil vojnu jako záklaďák, který makal za lampasáky na štábu 20. motostřelecké divize v Karlových Varech. Z této práce jsem pochopil, že naše armáda byla určena a vyzbrojena jen k tomu, aby dokázala zadržet počáteční postup tzv. nepřítele do doby, než se jednotky CA stáhnou na naše území. To proto, aby se rozhodující střetnutí odehrávalo pokud možno mimo území SSSR.

V r. 1968 hrozilo, že by o takové nárazníkové pásmo Sověti přišli. Po r. 89 jsem poslouchal vzpomínky Pavla Tigrida ze společného exilu s komunisty osmašedesátníky. Ten je označoval za velmi naivní, když věřili v uskutečnění socialismu s lidskou tváří. Z logiky vývoje by po jaru 68 nenásledoval socialismus s lidskou tváří, ale zmobilizovali by se lidé, kteří by prosadili úplnou demokracii se svobodou soukromého podnikání, tržním prostředím a navázáním na ekonomiku západní Evropy. A to nemohli Sověti dopustit. Nakonec analogií byl r. 89, kdy naivní Havel se svou občanskou společností v OF byl velmi brzy převálcován pragmatikem Klausem s jeho ODS. Takže Havlovy sliby hlásané z tribuny v listopadu 89 vzaly rychle za své. Prostě ty sliby nebyly reálné a Klaus to věděl a tak ten vývoj upravil realističtějším směrem.

Každá velmoc se velmocensky chová. Politika sousedů velmocí s tím musí umět počítat. Dnes již nejsme s RF přímými sousedy. S takovým problémem se nyní potýká Ukrajina, která ohrozila existenci základny černomořské flotily. Co mohla čekat? Kdyby jejími sousedy nebyla RF, ale USA a jinak by situace byla stejná, dopadlo by to naprosto stejně.

8 7
možnosti
Foto

Děkuji. Napsal jste to velmi dobře.

1 5
možnosti
Foto

uzavírám svoji účast v diskuzi s konstatováním, že autorův záměr opět vyšel.

Má si s kým povídat.

7 2
možnosti
Foto

To je velmi závažné sdělení. Nechtěl byste ho nějak lépe formálně upravit?

Dát mu třeba zlatou ořízku, doprovodné fanfáry a podobně?

1 3
možnosti

...pokud vím, žádné protiněmecké vášně tu neplanou...

Rozdíl mezi SRN a dnešním Ruskem je ten, že ať si myslíme o kancléřce A.Merkel cokoliv, SRN je plně zavedenou demokracií, která se za nacismus omlouvá, kudy chodí a to nejen řečí, ale i reparacemi.

To ale o jakýkoli vládci v Kremlu ohledně ruském bolševismu ovšem nelze říci, že ano?

Fakt miluji tahle rádoby přirovnání, kdy se nedělá rozdíl mezi přístupem k černým kapitolám dějin národa, kdy plná demokracie se distancuje od své role a defakto skoro diktaturou, která se snaží přinejmenším upozadit černou kapitolu svých dějin bez sebemenšího studu a omluvy státům, kterým to bylo způsobeno a to nemluvím o reparacích.

14 1
možnosti

Kolik nám vyplatilo Německo na reparacích,pane Chvátale?

3 6
možnosti

Tlachejte si pane autore o této době a to pořád dokola co chcete, já tu dobu prožil a mohu odpovědně konstatovat, že okupace Rusů, byla další řadou nejodpornějších bolševických zločinů nedávné historie.

13 1
možnosti
Foto

Kdo okupoval Rusy?

1 10
možnosti

Částečně v reakci na pana Béreše, který mi nesprávně předhazuje to, že prý o sobě tvrdím, že jsem již tehdy chápal nesmyslnost Dubčekových snah, a částečně abych rozvinul určité vyjádření svých dnešních názorů, připíši ještě tohle:

Možná právě to, že jsem jako drtivá většina jiných lidí žil v určitých iluzích o tom, že bez příjezdu sovětských tanků by se ten paskvil z roku 1968 mohl podařit, jsem už nikdy nevěřil projektu EU. Právě pochopení jednoho nesmyslu v růžovém mi pomohlo pochopit nereálnost v podstatě stejného problému v bleděmodrém. Řekl jsem si, že jednou jsem tomu naletěl, což se tehdy dalo omluvit nerozvážností dětského věku, potom jsem tomu sice trochu přestával věřit ve věku kolem dvaceti let, ale přesto víra převládala nad nedůvěrou (a to převládání důvěry nad nedůvěrou je v tomto věku už chybou, protože to už jsem, marná práce, byl dospělý), a definitivně jsem tomu přestal věřit poté, co jsem po roce 1989 viděl, jak někdejší vůdčí osobnosti roku 1968 nerealisticky chtějí návrat té doby.

A když mi potom stejně idealisticky Havel a jiní lidé vykreslovali EU, tak jsem si řekl:

"Jednomu bludu (1968) a jednomu krasořečníkovi (Dubčekovi)jsem už ve svém životě uvěřil, a tak na druhý blud (EU) mě už druhý mlátič prázdné slámy (Havel) nenachytá."

4 5
možnosti

Pobavil jste jako tradičně. Takže už v roce 1968, kdy vám bylo 8 let, jste naletěl Dubčekovi. Je to tak?

6 1
možnosti

Konecne se nam otevrela vratka do EVROPY. A kdyz v ni staneme, zmuzeme se jen na jedine Pane Boze, co oni z NI mezitim udelali. I nam.

1 0
možnosti

Za koho mluvíte tím MY? Vy a vám podobní? Jste většina? ;-D

1 1
možnosti

Pravdu máte v mnohém. V tom, že to byl nesmysl, i v tom, že tomu národ nesmyslně věřil, že do té doby neznámého Dubčeka najednou začal milovat, jakož i v tom, že reakce Moskvy byla zločinná, ale s odstupem času vidíme, že nic jiného se čekat nedalo. Byla neomluvitelná, ale logická, protože zapadala do velmocenské politiky ruského impéria.

A do té kritiky jste sice nepřipsal, ale klidně připsat mohl, že v tom bludu, že se mohlo jednat o vylepšení, kdyby Sověti neposlali tanky, jsme setrvávali po více než dvacet let. V tom smyslu se nesl i listopad 1989 a k vystřízlivění začalo docházet až tak dva nebo tři roky po pádu bývalého režimu.

S některými věcmi z Vašeho článku nesouhlasím, ale v 90% se s Vámi shodnu.

A já dodávám, že jednou takhle budou lidé pohlížet i na EU. Naprosto nesmyslný projekt postavený na stejně naivních předpokladech jako Dubčekovy tzv. reformy. Bohužel po ní zbude ještě více škody než po sovětské okupaci Československa. Po sovětské okupaci Československa Češi, Moravané, Slezané a Slováci nepřestali být Čechy, Moravany, Slezany a Slováky, zatímco nyní mizí tradiční Německo, Francie, Itálie, Anglie Holandsko, Švédsko nebo Norsko (to sice není v EU, ale to, co se tam děje, je jasný důsledek toho, že se to děje i ve zbytku Evropy).

4 11
možnosti

P62e64t90r 46S96k98á82l17a

23. 11. 2016 10:14

Jediné nové ve Vašem článku je příměr odlehčení dřevěné stavby termity. A to ještě není Váš nápad, ale Cimrmanův.

4 0
možnosti
Foto

Kolo také objevili Féničané.

1 0
možnosti

Mam takovy dojem, ze nepouzivate spravne slovo socialismus. Zejmena v souvislosti s nemoznosti mit v nem demokracii. To slovo pouzivate pro spolecensky system pod vladou komunistu u nas, tedy jakysi komunisticky socialismu. Ale asi by bylo dobre poznamenat, ze socialismus existuje v ruznych formach i v demokratickych zemich.

2 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, i v EU a raší i v USA. Možná je název "komunistický socialismus" výstižnější, ale u nás tehdy jednoznačně byl "socialismus" bez přívlastků.

1 4
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.