Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

komanci nicily milony zivotu uz od 1948, po 68 to bylo jen takove nemastne neslane pokracovani az do uplne rite.

Ted aby se Cesko zase dostalo do stavu pred socikem to bude trvat tak 3 - 4 generace

1 1
možnosti

Tak s vyzněním článku nemůžu souhlasit. Je jasné že šlo v podstatě o mocenský boj mezi komunistickými skupinami, které si šli po krku, takže osudu "reformních" komunistů nijak neželím. Nicméně na základě toho, že můj otec (nekomunista) nemohl dělat, po tom co na prověrce nesouhlasil, že srpen byla "bratrská" pomoc, ani šéfkuchaře v jednom hotelu na Liberecku, předpokládám, že čistky a prověrky skutečně poškodili život statisícům nekomunistů. Je pravda, že asi ne tak jako v padesátých letech, ale zase se to nedá bagatelizovat.

1 0
možnosti
Foto

Tak, blíží se pomalu půlnoc, příspěvky již nechodí a já tedy poděkuji s diskuzi končící skromným číslem 270.

Ale mám pocit, že velmi málo čtenářů pochopilo, co jsem vlastně chtěl napsat. Asi jsem to napsal nešikovně.

Takže ještě jednou: Ty "zničené životy" byly z převažující části životy komunistických funkcionářů, kteří dlouhá léta ničili životy jiným.

Tak, proč je litovat? Proč se o nich vůbec zmiňovat? V Německu přece také neřeší, kolik životů "zničila" denacifikace.

0 2
možnosti

S mnohým, co jste napsal, se dá souhlasit. Proč lidé v roce 68 ve zmatku emigrovali? Já si myslím, že hlavně proto, že čekali represe ve stylu padesátých let, které se však nekonaly. A kdože to v padesátých letech tak přitakával popravě Milady Horákové, mládežnicky pomáhal rozkulačovat? No přece z velké části reformisti z roku 68. Zničili v padesátých letech život řadě lidí, ti normalizátoři ho z velké části "pouze" ztížili a znepříjemnili, někomu snad i zničili, ale ta intenzita už to nebyla.

Hlásila jsem se na gympl v roce 67 a jako dítě nestraníků a bývalých rolníků jsem musela podat o dost lepší výkon na přijímačkách, než moje kamarádka, dcera člena KSČ. Po roce 68 byl vyloučen a stal se z toho "škraloup", takže kamarádka jakoby spadla v pomyslném ranku pode mne. Když jsem se pak doslechla, že její matka špičkovala proti mně, že mám s tím dělnicko-rolnickým původem lepší šance pro přijetí na VŠ, tak jsem viděla, jak je paměť lidí selektivní a krátkodobá, navíc s dávkou nesoudnosti (značný rozdíl ve studijních výsledcích).

Člověk musel být v podstatě rád, že ta okupace nebyla horší. Ta další nemusí být ani německá, ani ruská a jen Bůh ví, co to přinese.

5 1
možnosti

J94a31r77a 93R91a58n79k

20. 8. 2016 18:23

8-oProč lidé v roce 68 ve zmatku emigrovali? 8-o

Protoze uz jednou predtim byli zklamani, protoze mnozi z nich byli hned po 48. zavreni pri pokusu o opusteni nevolnickeho radu, protoze uz nebylo komu verit a protoze neverili v reinkarnaci a chteli svym detem doprat zivota, ktery mohly obcas videt na zapadonemecke tv, protoze nechteli pred detmi mluvit o tom, co se delo na Jachymove a vubec.....ano a dcera naseho reznika se za teleci jatra ucitelum dostala na pajdak, ale jak dopadla, jestli prosla, to uz nevim, zaplat Pan Buh:-)

6 1
možnosti

J88a23n 77R38á47ž

20. 8. 2016 16:55

Každý článek vymykající se glorifikaci t.zv. "Pražského jara" vzbuzuje emoce. Je to normální a pochopitelné.

Mně trvalo hodně dlouhou, než jsem si dovolil sundat klapky z očí abych pochopil, o co tehdy šlo, kdo byli ti, které jsme považovali za báječné "lednové" muže a že jim vůbec nešlo o demokracii a svobodu. Musel jsem toho hodně přečíst, než jsem popochopi že někteří z těch hrdinů ledna byli pragmatici, kteří pochopili, že s Novotným, Bilakem, Koldrrem, Lenártem, Šalgovičem a dalšími půjde socialismus do kopru, což nechtěli dopustit a některým z nich šlo jen a pouze o znovuzískání moci.

To hezké, co jsme si od ledna do srpna 1968 plní nadějí prožili, jsme si ve vzpomínkách zidealizovali a mnohé z nás pamětníků moc bolí se od toho oprostit.

4 0
možnosti

Čtu si tady diskuzi a mám z toho pocit, že si snad nikdo neuvědomuje, že jsme rozhodnutím velmocí byli zařazeni do do určitého tábora. A tím je konec jakýchkoliv diskusí. Tenkrát aspoň platilo - Tady pocaď to je moje. A tady vocaď je to tvoje. Dnes mám pocit, že se někdo snaží aby bylo všechno jeho. A jsou to Rusi! Vždyť rozšířili svoje hranice až na samý okraj NATO !!

3 3
možnosti

Nemate pravdu. Postavil se Moskalum Tito a nezavislost sve zeme si uhajil. Kdyz Rusak videl rozhodnost jit s odporem az do nejzassi krajnosti radeji couvl. Je take pravda, ze NATO nikdy nemuselo uvnitr paktu drzet cleny nasilim. Napr. Francie v sedesatych letech z NATO vystoupila, totiz castecne de Gaulle vynnal francouzka vojska z paktu.

0 0
možnosti

Znám dost lidí, kterým kominusté nedovolili studovat jen proto, že se narodili do, podle nich, "špatné rodiny". A nikdo se jich neptal, zda ano nebo ne. Já to zažil jen v deváté třídě, kdy jsem na příkaz "církevního tajemníka" nesměl být přijat na střední školu ani na žádný maturitní obor na učilišti. Ten rok na učilišti v nematuritním oboru, než se situace změnila, mi neublížil. Proto si nemyslím, že by mi tím komunisti zničili život. Člověk se naučil nenaříkat a hledat tam, kde tehdejší mocipáni moc neměli.

Přesto se vrátím k tomu, co jsem psal na začátku. Jsem přesvědčen o tom, že i po roce 1968 byly perzekuovány možná tisíce lidí, o jejichž existenci Vy pochybujete. Možná proto, že jste byl v té skupině, kterou nepopisujete. Mezi těmi, kteří nemuseli stát ve frontě na banány a jejichž děti mohly studovat bez ohledu na to, zda měly ke studiu předpoklady.

Další možností, která mne napadá, je jen slábnoucí pamět, se kterou se už potýkám i já. :-/

7 0
možnosti

Kniha I. 4. Švejka vyhodili z blázince

Každej tam mohl mluvit, co chtěl a co mu slina právě přinesla na jazyk, jako by byl v parlamentě. Někdy si tam vypravovali pohádky a porvali se, když to s nějakou princeznou moc špatně dopadlo. Nejzuřivější byl jeden pán, kerej se vydával za 16. díl Ottova slovníku naučného a každého prosil, aby ho otevřel a našel heslo ,Kartonážní šička’, jinak že je ztracenej. Upokojil se teprv, když mu dali svěrací kazajku. To si liboval, že se dostal do knihařského lisu, a prosil, aby mu udělali moderní ořízku. Vůbec žilo se tam jako v ráji. Můžete tam hulákat, řvát, zpívat, plakat, mečet, ječet, skákat, modlit se, metat kotrmelce, chodit po čtyřech, poskakovat po jedné noze, běhat dokola, tancovat, hopkat, sedět celej den na bobku a lézt po stěnách. Nikdo k vám nepřijde a neřekne: ,Tohle nesmíte dělat, tohle se, pane, nesluší, to byste se mohl stydět, to jste vzdělanej člověk?’ Je však také pravdou, že jsou tam úplně tichý blázni. Jako tam byl jeden vzdělanej vynálezce, který se pořád rýpal v nose a jen jednou za den řekl: ,Právě jsem vynašel elektřinu.’

----

Úplně tě tam vidím, Jirko. Proč raději nekoukáš na olympiádu nebo nejdeš hopkat do parčíku? Krmit holuby? Za holkama? Já vím proč. Dohnala tě tvá minulost. A to mě moc těší. R^

5 1
možnosti

No Franto....vidim,ze si s kazdym rad tykas.....jsem tomu rad....Tvuj prispevek je hezky...nemas se za co stydet......drzim Ti palce...jednou bude lip.....a mozna,ze se od tamtud i dostanes....

4 4
možnosti
Foto

,,Zničila "ruská okupace" skutečně statisíce životů?"

Stále ,,třaskavé" téma, NAVÍC S NEVHODNÝM, pro mnohé VĚDOMĚ užitým ,,lákavým" nadpisem Znovu jsem si prošel celou diskuzi. Přitom mně napadlo přirovnání. Cosi o pivovarských koních. S klapkami na očích. A bohužel...;-( Kdo chce, pochopí. Včetně toho, že toto není o toliko jednom člověku a jeho článku:-/

1 4
možnosti
Foto

Máte pravdu, autor kvůli čtenosti a karmě úmyslně volí provokativní a klidně i lživé nadpisy.

Stejně tak máte pravdu v tom, že zaslepenost je (stejně jako hloupost) nezničitelná.

6 2
možnosti
Foto

Vím jak to vypadalo a vy jste podepsal DOBROVOLNĚ - ostatně jste to tady nejednou i napsal.

A tykání si vyprošuji, já se k kdekým nespolčuji. :-P

3 1
možnosti
Foto

Vyprošovat si můžeš, pokud se budeš chovat korektně.

DOBROVOLNĚ jsem dával krev. Nic mi nehrozilo, rozhodl jsem se a za ty dvě stovky jsem si koupil benzin a olej do auta.

Ale v té věci, nejen u mě, ale ani třeba u pana Babiše nebo kteréhokoli jiného pracovníka PZO a spol. vůbec o žádnou dobrovolnost nešlo.

Souhlasíš (ne ty)? Ano, či ne? ano, máš tu práci. Ne, bal si kufry.

Takže o žádné dobrovolnosti nemohlo být nikdy řeči. nanejvýš o snaze dělat zajímavou a dobře placenou práci. A to, pokud vím, je snem každého normálního člověka, který nechce jen přežívat.

A dnes je to naprosto stejné, jen místo těch soudruhů stojí náboráři velkých firem, u kterých je taková kázeň, že se o tom StB ani ve snu nezdálo.

A napadá mě ještě jedna nepřípadná poznámka o závisti

6 6
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.