Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady je to jak v Rudém koutku blahé paměti.

10 0
možnosti
Foto

Není to spíš jako hra na trochu pravdy?

2 6
možnosti

Já mám čím dál větší pocit, že z nevýhod sociálismu jsme odstranili jen velmi málo, a nevýhody kapitálismu jsme si přibrali vrchovatě.

4 3
možnosti
Foto

Na komunismu bylo nejhorší to, co přišlo po něm.

2 7
možnosti

ach to věčné porovnávání dneška s husákovským normalizačním socíkem. A přecházení nebo zlehčování těch svinstev, které se za Husáka a jemu podobných komančů většině národa děly. On ten hajzlpapír, co byl jen pod pultem a co jsem vám připomněl, byla jen taková (dnes již jen úsměvná) každodenní třešnička na komunistickém dortíku. Dortíku šikany, zákazů, nesvobod, špatného životního prostředí, likvidace všecho soukromého. Dortíku s oslavami VŘSR, prvního máje, "povinného" členství v ROH, SČSP a dalších zhovadilých organizacích. Dortíku domovních práskačů, tedy pardon důvěrníků, uličních organizací KSČ, výjezdních doložek, kádrových posudků, střílení na hranicích, životopisů s dělnických původem, všudypřítomné nedůvěře a atmosféře strachu, světu pomocníků "pomocné stráže VB", vždy ochotných něco napráskat. A v neposlední řadě dortíku se zákazem všech lidských a ve zbytku světa zcela normálních svobod, jako je třeba právo svobodných voleb, vyjadřování, náboženské svobody, cestování, dortíku kdy o všem rozhodovali nikým nevolení komunističští aparátčíci. A pokračovat by se dalo přes vylízané háky, těžký průmysl, který naši zemi doslova sprasil, měnovou reformu, Tuzexy a veksláky, kubánské pomeranče a banány jednou do roka na Mikuláše, znárodňování, ekonomickou či společenskou likvidaci odpůrců, kteří měli tu smůlu, že někdo v příbuzenstvu třeba jen emigroval, protože už v tom bahnu a hnidách prostě nemohl žít a nebo proto, že jejich táta nebo děda byl sedlák či živnostník.

Víte, Autore, ono snad ani nemá cenu s Vámi polemizovat, vy si vždy ten husákovský smdrádeček s ostnatým plotem dokola prostě obhájíte. A pokud někdo ulítne, a vyloží vám to trochu tvrději, tak ho po "socialisticku" pěkně smažete.

Chápu, ke stáru trochu senilníte a to zlé zapomínáte. To vás tak trochu omlouvá. To ale, že své s prominutím bludy veřejně kážete každý den, zneužívajícíc jednu ze svobod, kterou nám všem ten vámi vychvalovaný Husák a spol. upíral, je nebetyčná drzost.

13 0
možnosti
Foto

No a proč jste si tedy nevybojoval něco přijatelnějšího, když se vámi uvedené dortíky tak nešmakovaly. Třeba jste mohl jít dělat partyzána.

Pozn. Už vidím, jak by vás podpořilo místní obyvatelstvo. Činy rozhodují, nikoliv slova. Jinak řečeno, husákovský režim se všem líbil.

1 7
možnosti

Máme druhou nejnižší nezaměstnanost (hned po to vašem slavném Německu), blížící se hranici 5%, která je v kapitalistické společnosti považována za zdravou kvůli zachování konkurence na trhu práce. Prakticky se dá říci, že dlouhodobě nepracují buď jenom ti, kterým se nechce, nebo ti, kteří nejsou ochotni se kvůli práci přestěhovat jinam. Takže to máme jeden lehce vyvrácený váš argument. Pokud jde o vyloučené lokality, ty byly za komančů vždycky a nikdo tehdy nepovažoval za nenormální, že Cikáni bydlí v bytech IV. kategorie. Koneckonců ta dnešní gheta jsou jen pozůstatkem z té doby. Protože žiji ve městě, kde byla vždy romská menšina, troufám si tvrdit, že dnes má díky štědré sociální síti toto etnikum mnohem vyšší životní úroveň, než za Husáka. O zásobování trhu, svobodě cestování, lepší zdravotní péči (pořád ještě levnější než na Západě) nemá cenu ani diskutovat. Samozřejmě, že není všechno, jak bychom si přáli, ale srovnávat to s Husákovým režimem je nonsens.

3 0
možnosti
Foto

Proč bychom nemohli srovnávat? Srovnávají všichni, kdo žili za komunistů, dokonce srovnávají i ti, kteří za nich ještě nebyli na světě nebo teprve tahali kačery. Něco bylo lepší dříve, něco je lepší nyní. A s tou nezaměstnaností, to je fakt, že kapitalismus ji potřebuje jako koza drbání, potřebuje, aby se lidé o práci báli - každý strach ale člověka omezuje. Navíc, jak bylo dosaženo těch pěti procent? Nehraje v tom hlavní roli rozšiřování úřednictva a různých neziskovek?

0 1
možnosti

Vtipné taky bylo, že před krachem socialismu byla sociální jistota nezaměstnaného západního Němce srovnatelná s úrovní sociálních jistot pracujícího východního Němce.

6 0
možnosti
Foto

Ale běda omarodit.

1 8
možnosti

Ta jistota je vždy vykoupena ztrátou svobody. Někdo kdysi řekl, že největší jistoty mají zvířátka v ZOO - Bezpečí, teplo, pravidelnou potravu a pevné mříže.

3 0
možnosti

Jenze u danych lidi a v dane dabe. Problem tkvi v tom, ze kazdy jedinec ma jinou predstavu o svobode a jeji potrebu. A svoboda, to je hodne o penezich. Takze budme uvazlive kriticti. Treba v tom, jak si spousta lidi moc nepomohla.

3 2
možnosti

V podstate ano. I kdyz ta prirovnani .. Ale clanek je Vas a ona do nej asi patri. Porad lepsi, jak kdybyste nektere z nich nahradil 'pracovnimi uspechy' pri budovani socialisticke/kapitalisticke spolecnosti.

1 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno, nejsem si moc vědom. Ale jakože to přirovnávám k ženským a autům.

Já si myslím, že to je docela trefné. Čím jiným, my chlapi, žijeme?

0 3
možnosti

Nejde do nekonečna práci jen předstírat. Jedni makali, druzí se vezli. Zákonitě to muselo skončit, jak to skončilo.Ty jistoty,musely jednou skončit.Pravdu máš v tom, že ten náš kapitalismus se hrubě nepovedl.:-P

1 0
možnosti
Foto

Asi to byl hodně velký rozdíl.

Já byl v Berlíně, DDR, asi tři měsíce na školení a seznámil jsem se se dvěma kolegy z ČSAV Ústavu fyziky atmosféry.

A Vašek, jeden z nich, mi pak na pivu v Praze líčil, jak dochází do práce a že kdyby přestal chodit úplně, tak ho stejně nevyhodí.

1 2
možnosti

Každý není na svobodu stavěn, ti slabí raději nějakého diktátora, ke kterému se nejlépe přilepí, aby mu něco káplo. A je jedno, jestli je to Adolf nebo Gustáv.

8 0
možnosti
Foto

Nemusí být diktátor, postačí ta jistota.

Ale, ono je to složité, protože velmi často lidé svobodu chtějí a pak se s jejími důsledky neumí vyrovnat.

Za "socíku" byl zákon o příživnictví. Zajímalo by mě, jakou by měl podporu dnes.

1 2
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.