Máte už protekci ve starobinci? Já ano...

21. 06. 2017 15:30:24
Jestli ji využiji, to netuším. Rád bych ne. Nechtějí pouštět seniory do hospody a proto je zavírají na zámek. Měla by to slyšet ta Rollinsgstonová z UK, která zde zakazovala sítěné houpačky, jakoby ji do toho vůbec něco bylo.

Nejsme žádní měkkejši. Tatínek zemřel v nedožitých osmdesáti na zanedbané pití. Ale doslova, protože mu lékař, při jeho nadváze radil, aby alespoň jednou týdně "přitvrdil", což nedělal a na flašky, co dostal darem, sedal prach.

Ne druhou stranu si ale myslím, že to vždy roztáčel se ženskými. To znáte, slovenský temperament. Tomu nikto (to je po slovensky) neodolá. Tatínek byl diskrétní a vždy přišel spát domů. Já se sice jako dítě divil, kde mají tak dlouhou pracovní dobu, ale což?

Když mu bylo 79 a něco, tak o nějakém pitomém starobinci nejenže nechtěl ani slyšet, ale prostě ho to ani nenapadlo. Žil si svůj život, až jsem se divil, že on při té silné nadváze neměl potíže s klouby. Ale byl jsem ubezpečen, že ten tuk ty klouby mazal.

Nikdy jsem žádnou tátovu přítelkyni neviděl. Ale, to už mu bylo přes 70, manželce hlásil, že pojede do Prahy zalít kytky. A já mu říkám: Tati, já Ti ty kytky zaleju a on na mě potichu: "Seš snad blbej?". A tak mi to následně došlo.

Tatínek měl smrt parádní. Ale pro to okolí to asi zase taková zábava nebyla. Ve středu odjel z chalupy s tím, že v pátek má v Bratislavě 60 let od maturity. Bylo jich přeživších šest a po tatínkově rychlé smrti v autobusu jen pět.

Pohřeb v Bratislavě by ho určitě potěšil, ale to, že se jeho kamarád šel dívat na jeho pitvu a pak mi s nadšením své poznatky ještě před kremací sděloval, asi stěží. To se mi tedy moc nelíbilo, ale dnes už jsou asi všichni na pravdě boží. Byli ročník 1917.

Maminka tatínka přežila o více, než dvacet let a do svých 90 byla v perfektní formě. Vodila pravnučky do hudebky, vyřizovala banku a podobně. Nemusel jsem se o ní moc starat, jen ji synovsky navštěvovat.

Ale s devadesátkou jako když utne. Už pár týdnů po oslavě svých narozenin byla v Krči a následně ve "Starobinci na kopci". Asi v březnu to s ní vypadalo na exitus a tak jela fofrem do Ikemu, kde ji to srdíčko skoro zázračně nakopli.

Takže, pak byla ještě přes dva roky dobrá, chvíli ve Starobinci na kopci, ale převážnou část času spokojená doma. Já ji zásoboval jídlem a dcera pravnukem, který se zrovna narodil a dokonce jsem kvůli ní znovu nahodil pevnou linku.

A protože bezdráťáky nemám moc v lásce, sehnal jsem ji pro paralelku v ložnici klasický telefon s otočnou klávesnicí a hned pár měsíců na to došlo u ní v noci ke zlomenině krčku stehenní kosti, matka si zavolala rychlou a ve čtyři v noci zorganizovala i klíče od sousedů.

Poležela si asi dva měsíce zase v Krči, ale bylo vidět, že síly odcházejí a pokud se z toho ještě jednou vykřeše, tak to bude naposledy. Nevykřesala, ale krátce před smrtí si ještě vyřídila na recept dva kartony inkontinenčních pomůcek.

A to bylo to první, co jsem chtěl zlikvidovat. Ale hodit je do kontejneru by bylo barbarství. Výše zmíněný starobinec, kde strávila několik měsíců byl nadšen a soudružka vedoucí se soudružkou hlavní sestrou mě ubezpečily, že u nich budu mít protekci.

Nevím, ale moc se mi tam za těch deset let nechce. Vždyť tam nemají ani lahvové a jízdy archivním bavorákem tam jsou dozajista zakázány. A tak se budu snažit doklepat to přirozeným způsobem.

Autor: Jiří Hermánek | středa 21.6.2017 15:30 | karma článku: 26.48 | přečteno: 643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 95 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 161 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 314 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...