Pan prezident tou svou kulišárnou pobavil, zatímco pan premiér spíš potěšil...

...a to všechny své politické odpůrce. Pokud to vyjádřím slušně, tak pan premiér je politické motovidlo, které sice není hloupé, ale je politicky zcela neschopné. Ostatně, to věděli už "Lánští pučisté", kteří ho chtěli odstavit.

Nepovedlo se jim to a byli "rituálně popraveni". Ne, že by mi blaho ČSSD leželo až tak moc na srdci, ale to, co v roce 2013 jako "insiders" ČSSD viděli oni, tak to nyní viděla a vidí celá republika v přímém přenosu.

Je takový citát Winstona Churchilla, doufám, že mě Karma LM zase nesprdne, že ho mám nepřesně "Mohli jste se rozhodnout mezi hanbou a válkou. Zvolili jste hanbu a budete mít válku". A přesně to se, v přeneseném významu, stalo B. Sobotkovi.

Nechtěl odvolat ministra Babiše, aby z něj neudělal mučedníka a tak zvolil krkolomný s měšný, politika naprosto nedůstojný postup. Neodvolávám ministra, podávám demisi, nepodávám demisi, odvolávám ministra.

A poté, co spáchal takovouto šaškárnu, tak ještě pokřikuje na prezidenta: Jakože to odvolání nebylo již devátého podepsáno? Jak se to chováte prezidente a podobné zhovadilosti, naprosto odporující nejen protokolu, ale také zdravému rozumu.

Ano, pan prezident provedl ministerskému předsedovi docela vtipnou a patrně i trochu přehnanou kulišárnu. Jistěže to není hlavy státu důstojné, o tom žádná. Je třeba se ale ptát, kde je příčina toho nedůstojného jednání, že?

A jakkoli nejsem ani voličem a ani příznivcem ČSSD, je naprosto jasné, že ta zbrklá akce s demisí-nedemisí zlámala Bohuslavu Sobotkovi jeho politický vaz. Co s ním nadále ČSSD provede, to nevím, ale myslím, že by měl jít dělat do nějaké banky.

Nebo do nějaké firmy zabývající se poradenstvím, protože, přece jen, nějaké ty známosti mít musí a hloupý také není. Pouze je, jak se eufemisticky píše "politicky nechytrý", neumí domýšlet své kroky, prostě není stratégem a nikdy už také nebude.

A Miloš Zeman? Ten z celé té aféry vyšel s velmi lehce pomačkanou kastlí, která se velmi snadno vyklepe a do voleb nalakuje. A hlavně se ukázalo, že pan Zeman jako prezident republiky vynikajícím způsobem ctí Ústavu.

Ústava není kuchařka podle M.D.Rettigové: Vraž tam kopu vajec, tři kila uzeného atd. Ústava je základním zákonem státu a musí být interpretována v zájmu státu a lidu této země.

Ústava nepředpokládá, že premiér bude na prezidenta hartusit: Včera jsem Vám tam poslal návrh na odvolání Babiše, proč ještě není podepsaný? To je nějaké vychování? Jenomže prezident není žádným poskokem premiéra.

Prezident ministra klíčového ministerstva odvolá až tehdy, až bude mít adekvátní náhradu. A jako sláma z bot z toho koukal Sobotkův záměr jmenovat ministrem financí sám sebe a zcela tak rozhodit jak poměry ve vládě, tak i získat politické body.

Ty ovšem nezískal ani náhodou. Na hráče typu Miloše Zemana prostě neměl a proto přišel prakticky o všechny své politické funkce a je de facto  úřednickým premiérem do voleb.

A tak, zatímco Bohuslav Sobotka smutně sbírá plody své politické porážky, tak jeho dva hlavní soupeři, Andrej Babiš a Miloš Zeman jdou do nastávajících sněmovních voleb a prezidentské volby s růžovými vyhlídkami.
 

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 15.6.2017 8:30 | karma článku: 35,53 | přečteno: 1156x
  • Další články autora
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.