Měl by Miloš Zeman vyhrát prezidentskou volbu?

Mnozí hlasitě vykřikují, že by ve vlastním zájmu ze zdravotních důvodů kandidovat neměl. Otázkou ale je, zda to opravdu je zájem Miloše Zemana nebo spíš zájem těch kruhů, které ho z duše nenávidí a jeho vítězství si nepřejí...

Tím nechci říci, že to vítězství je "ložené", to ne. Takových předpokladů už bylo a nakonec to dopadlo zcela opačně. Posledním zářným příkladem je samozřejmě britská premiérka Tereza Mayová, kterou nikdo nenutil vypsat předčasné volby.

Ona to ovšem, s nějakým plánem v hlavě, udělala a v důsledku svého rozhodnutí si pohoršila. Otázkou tak je, co se může Miloš Zemanovi stát. Nemluví se o tom, ale může, samozřejmě zemřít. A také zemře, což ostatně každý z nás.

Trochu odbočím a vzpomenu na reportáž z tohoto týdne, kdy polský dispečer záchranné služby na hysterčení muže, který kvůli svému příteli volal záchranku, sdělil, že ano, možná tedy ten muž zemře, což se nakonec i stalo.

I pro mě je představa, že Miloš Zeman vydrží v tomto pracovním nasazení ještě dalších pět let, dost těžko uchopitelná. Na druhou stranu ale, je nutné, aby prezident takto hekticky pracoval? Není. Je to volba prezidenta Zemana a víme, že je výjimečná.

Ani můj oblíbenec Václav Klaus se takto neštval a dál už, s ohledem na různé nekritické zbožňovatele nebudu raději ani pokračovat. Pan kolega Dvořák píše:

Je neuvěřitelné, kam hloupost může velký tým lidí zavést. Organizátoři problémů si mnou ruce,že to říkali celou dobu a Zeman je zase vítězem. U Zemana se zase projevují Boží mlýny ve vývoji jeho zdravotního stavu. Sledoval jsem zahájení světové výstavy v Astaně a tam si na gestu našeho prezidenta jistě novináři smlsli. To není škodolibost,ale konstatování faktů. I kdyby byl Zeman sebevětší genius,tak by kandidovat neměl. Svůj osobní úkol jistě dobře splnil a vývoj může již směřovat pouze dolů. Jenže Miloš Zeman je jiný.Zdroj: http://bedrichdvorak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=608489

Upřímně řečeno nevím, v čem je problém. Shlédl jsem záznam (https://www.youtube.com/watch?v=MrXtLDyxp6U) od okamžiku, kdy tam začali pobíhat státníci až do času 23:35/33:06 a Miloše Zemana jsem nespatřil.

Důvod toho je asi jasný, nedokázal by s pobíhajícími držet krok. Dobře. Je tedy důvodem k nezvolení či odvolání prezidenta jeho snížená pohyblivost? Odpůrci MZ řeknou, že jistě a naopak příznivci řeknou, že to hraje malou roli.

Kdyby došlo na nejhorší a nově zvolenému prezidentu by se stav jeho pohybového ústrojí natolik zhoršil, že by musel úřadovat z některých českých lázní se specializací na pohybové ústrojí, třeba Velichovek, stalo by se něco?

Nestalo by se vůbec nic. Prezident má z Ústavy některé nezastupitelné pravomoci, jako jmenovat vládu, jmenovat a odvolávat ministry. Doposud tak činí, a to bez jakýchkoli problémů ze svého sídla a nedejme se mýlit výkřiky a nějaké, dnes už zapomenuté vládní krizi.

Taková krize se podobá tomu, jako srovnávat, že se mi kdysi jednom těsném parkovišti nepovedlo vymanévrovat auto a musel jsem jet domů tramvají se skutečnou krizí, kdy se lámou plechy aut a kosti pasažérů. To si jen Sobotka s Babišem přeměřovali pindíky.

Ten, kdo někdy sportoval nebo jen vyšel nějaký vysoký kopec ví, že po takovém výkonu nebývá jeho forma dobrá. Je unavený, může plést nohama, lehá si nebo alespoň hledá oporu a pro Miloše Zemana jsou prostě ty jeho současné cesty takovým výkonem.

Nicméně to zkraťme. Je něco před polovinou června, takže prezidentská volba je za asi 7 měsíců. A to je čas, kdy by se už měli uchazeči řadit na startovní čáře. I když opravdu horká fáze kampaně začne až na podzim.

Myšlenka, že nový prezident spadne z nebe jako Václav Havel, je prostě mylná. Jednak šlo o zlomový okamžik našich dějin a jednak bylo jméno Václava Havla známé již skoro čtvrtstoletí před rokem 1989. Což u současných protikandidátů MZ prostě není.

Nový prezident musí vzejít nikoli z akademického, uměleckého nebo bookmakerského prostředí, ale z prostředí politického. Ano, Donald Trump byl zářnou výjimkou, ale jeho vůli a nasazení ve volební kampani nesahají současní kandidáti "ani po podrážky bot".

A koho bych si já přál jako prezidenta, kdyby Miloš Zeman nekandidoval? Samozřejmě Václava Klause. A jinak? Zcela nepochybně nějakého politika, protože prezident je politikem a nikoli vědcem, umělcem či jinak.

A na závěr mi prosím dovolte jednu konspirační teorii. Jmenuje se Jiří Paroubek for president. Teď to sice vypadá směšně, ale v roce 2008 při volbě Václava Klause to vůbec směšné nebylo.

Pamatuji se na to jako dnes. Poslankyně Zelených Olga Zubová absentovala a snížila tak kvórum pro volbu Václava Klause. Nakonec to sice nemělo význam, ale to předem nikdo nemohl vědět. A tak pro ni jela poslankyně Džamila Stehlíková a Olga se nechala zapřít.

Dumal jsem dumal, proč taková akce od poslankyně Zelených, kteří mají Václava Klause rádi jako osinu v p*deli a došel jsem k tomuto:

  • Bude li zvolen Klaus, bude úřadovat již jen čtyři roky, ale
  • Bude li zvolen Švejnar, bude úřadovat ještě osm let
  • David Rath byl tehdy naprostým favoritem ČSSD a
  • Kdyby byl v roce 2013 zvolen prezidentem Jiří Paroubek,
  • Pak by šanci na úřad premiéra měl David Rath
  • Manžel Olgy Zubové je malíř a již tehdy byl s Davidem Rathem ve spojení

Jistě, je to poněkud krkolomná konstrukce, to uznávám. Na druhou stranu ale, je někdo schopen nabídnout lepší vysvětlení pro tehdy zcela nepochopitelné chování poslankyně Zubové?

Doplněk:

Historka o Jeanne Calment je velmi půvabná:

Jeanne CalmentováJeanne Louise Calment přechýleně Calmentová je považovaná za nejdéle žijícího člověka, jehož věk byl spolehlivě ověřen. Dožila se 122 let, 5 měsíců a 14 dní. Je jediným člověkem historie, který se prokazatelně dožil více než 120 let.Wikipedie Narození: 21. února 1875,Arles, FrancieÚmrtí: 4. srpna 1997,Arles, Francie

A doplním o info, které jsem se kdysi dočetl a tak si nečiním nárok na absolutní přesnost. Jeanne měla na náměstí v Arles krásnou nemovitost (byt nebo dům), po které toužil místní notář.

A tak tu nemovitost od ní koupil s tím, že ji Jeanne má do doživotního užívání a kromě toho, že ji bude do smrti vyplácet pravidelnou rentu. A milá Jeanne toho notáře o desítky let přežila a ještě vdova po něm ji dle smlouvy musela vyplácet tu rentu.

Prostě, kalkulovat s něčí smrtí se často nevyplácí. To je předmětem mnoha uměleckých děl.

 

 

  

Autor: Jiří Hermánek | sobota 10.6.2017 14:00 | karma článku: 28,76 | přečteno: 918x
  • Další články autora
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.