Zákazem alkoholu - přímou linkou k Islámu...

I když alkohol je vlastně arabské slovo (Alkohol pochází ze středolatinského slova alcohol, které bylo převztato z arabského al-k uh l (jinou variantou je al-k uh lul). a vyznavači Alláha prý kdysi chlastali jak o život...

...dokud jim to prorok Mohamed před nějakou bitvou nezatrhl, protože "vožralí jak pytli" by netrefili ani vrata od mešity. Od té doby prý muslimové nepijí a to ani tehdy, kdy alkohol byl "vodou života", eau - de - vie , či aquavit.

Ten název "voda života" vznikl prý proto, protože těžce zranění vojáci, s utrženými končetinami a podobně, často umírali na šok a notná dávka alkoholu šoku zabránila.

Podobný efekt má dnes sebevrah, který, než vyskočí z okna se pořádně nafutruje prášky a ty mu vlastně zachrání život.

Dosti však exkurzí do vzdálenější minulosti a věnujeme se tomu, co jsme my sami zažili a o čem můžeme vypovídat. Pivo, to je tzv "alkohol lite". Člověk už musí požít docela slušné množství, aby byl řádně upraven, o tom žádná.

Naše generace začala pivařit tak ve 14-15 letech. Na zájezdu na vodě, hup tak tři dvanáctky ve Vyšším Brodě a pak hned zpět do tábora. Kuriózní bylo, když jsem ve svých 15 letech utrpěl lehčí úraz na ruce a náš vedoucí jako anestetikum použil dvě Plzně. Vypít.

A to pivečko šlo s námi dál, i když často jsme mu byli nevěrní. Jako pořadatelé na maturitním plese 1964 jsme dosti nevázaně lemtali v Lucerně Gin Fizz, skleničku za 5,50 Kčs a pak se chovali také trochu nevázaně.

 Ale v líčení různých kulišáren, které jsme, často pod lehkým vlivem alkoholu spáchali, nehodlám pokračovat. Bylo to stále totéž a většinou nám bylo velmi dobře, ovšem ráno také velmi špatně. To se ale stává běžně.

Na toto téma mě přivedl článek pana Oldřicha Šrámka:Opakovaná lež se stává běžnou pravdou, kdy celkem šikovně, leč naprosto nepřesně, argumentuje tím, že stát nás stále obelhává o tom, kolik stojí léčení pacientů s rakovinou plic.

Tento citát mě donutil se tomu článku více věnovat:

Celkové náklady u VZP v roce 2016 na léčby všech rakovin byly 13 969 146 Kč, z toho na plíce a dýchací ústrojí 882 867 Kč. Každý z politiků a novinářů by si měl nejdříve zjistit tyto hodnoty a pak teprve se zarděním lhát, že výběr 60 miliard nikdy nemůže uhradit náklady necelých 0,9 miliard za léčbu rakovin plic kuřáků i nekuřáků dohromady.Zdroj: http://oldrichsramek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=607657

Panu autorovi, buď omylem nebo úmyslně vypadlo slůvko miliony, takže ten, kdo čte, "z toho na plíce a dýchací ústrojí 882 867 Kč." myšleno za rok za celý stát, tak vyskakuje z kůže. Těch asi 900.000,- Kč ročně by asi tak pokrylo náklady na jednoho lékaře a jednu sestřičku za ten který rok.

Ale, nechci se hádat o čísla. Sám je přesně neznám. Hádám se o to, že autor, patrně ublížený kuřák nebo alespoň sympatizant s ublíženými kuřáky, nabízí jakýsi nesmyslný odvetný boj s alkoholem. Je mi jasné, že jde o nadsázku, ale přesto to sem dám, ať má autor větší čtenost:

Konzumentů alkoholu je víc jak kuřáků, proto si zatím naši politici nedovolí zakázat tento nezdravý jed. Alespoň pro začátek se přece jen něco povedlo. Jako za komunismu se vrátil zákaz nalévat podnapilým a řidičům. Jistě budou kolem dokazování, co kde kdo již vypil, velké a nákladné tahanice, proto navrhuji zavést dechové zkoušky každému příchozímu a předem spočítat, kolik mu lze ještě maximálně dovolit vypít v nějakém uzákoněném limitu. Záznam dechové zkoušky by byl poslán jako u EET na vytvořenou ústřednu a zákazníkovy by bylo dáno potvrzení, které by posloužilo policii, soudu, případně pomohlo prokázat místo i množství konzumace alkoholu při domácím výslechu. Při své skromnosti za tento skvělý nápad očekávám po jeho zavedení nějakou nominaci, vždyť budeme skutečně první na světě, kde se tento zákon prosadí. Výhody jsou bezesporné, úspora za policii, soudy, snížení rozvratů manželství atd. V podstatě tento seznam konzumace ale lze sledovat zavedením EET, ovšem prozatím jen u lidí platících osobní kartou.Zdroj: http://oldrichsramek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=607657

Co k tomu říci? Tak, samozřejmě. Svět bez tučného vepřového, bez slazených nápojů, bez nikotinu, bez alkoholu, bez rychlých vozů, nemanželského sexu, se zdravou výživou, pohybem na čerstvém vzduchu  a podobnými kravinami, by jistě byl světem krásným.

Pouze bych v něm nechtěl žít. A autor by měl přestat skučet jako ta postřelená šelma, protože prozatím nikdo žádné cigarety nezakázal ani vyrábět a ani na veřejnosti konzumovat. Pouze stanovil, kde se to nesmí, protože to prostě sere nás ostatní.

Po protestu pana Machačka doplňuji:

Slovo alkohol je velice rozšířené. A navíc by se dalo považovat i za mezinárodní. V angličtině je to alcohol, v němčině alkohol, ve francozštině l´alcool a ve finštině alkoholi. Z toho lze usoudit, že i výslovnost je dosti podobná. Ale kde se tento název zrodil?Podle prášku k černění očíAlkohol pochází ze středolatinského slova alcohol, které bylo převztato z arabského al-k uh l (jinou variantou je al-k uh lul).Původní význam byl „antimon“ – jemný prášek sloužízí k černění očí. Později byla takto nazývána v alchymii jakákoli látka získaná destilací či sublimací. A teprve až v 16. století byl tento výraz (alkohol) použit ve smyslu, ve kterém ho známe dnes.„Alkohol“ neoznačoval jen pití„Alkohol“ sloužil i jako prchavá látka rozptylující voňavky, ve kterých si arabové velmi libovali. Dále alkohol používali i ve zdravotnictví. S jeho pomocí vypalovali otevřené rány a tkáně malomocných. Dokonce na islámských územích byla největší hojnost nemocnic, které byly v dobrém stavu. Péče v nich byla bezplatná, což v jiných zemích světa neexistovalo.http://alkoholia.cz/magazin/slovo-alkohol-pochazi-z-arabstiny-oznacovalo-prasek-pro-cerneni-oci

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 5.6.2017 10:10 | karma článku: 22,70 | přečteno: 1318x
  • Další články autora
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.