Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milost nebo amnestie prezidenta vždycky zničí. Praští ho jak železnou tyčí

Nevím, kolik hlav států na světě má pravomoc udělit milost či vyhlásit amnestii. Za to nejsem placen. Ale, jako občan si všímám toho, co se děje jak u nás, tak na světě. A začněme tím světem. Americký prezident Barack Obama...

...těsně před svým odchodem z funkce zmírnil nebo prominul trest během jednoho dne, krátce před svým odchodem z funkce 330 osobám, což je nejvíc v americké historii. To už se podobá takové mini, či mikro amnestii.

S tou si lehce naběhl i nově zvolený prezident Václav Havel, protože i když v tom zákonu byla pojistka proti propuštění násilníků a vrahů (já ji přehlédl a proto se čtenářům omlouvám), tak stejně za svou amnestii, jako ostatně nikdo, prezident Havel žádný velký aplaus nezískal.

Došlo k té vraždě kojence, myslím, že to bylo v nemocnici Na Bulovce a tu vraždu prý spáchal amnestovaný vězeň. Nebyl to amnestovaný vrah, ale třeba jen zloděj, ovšem po amnestii se vrahem stal. A tomu žádný prezident na světě nedokáže zabránit.

Havlovy milosti jsou pověstné. Odložil, Chadimová, Šimůnek a další. Chci se ale zastavit u jedné, nad kterou rozum zůstává tak trochu stát. Byla to milost pro Zdenka Růžičku:

Zdeňka Růžičku soudy poslaly za mříže na sedmnáct roků za to, že zavraždil manžele Pincovi. Policie jejich těla našla v lednu 1992. V jejich voze, který chtěl podle žaloby Růžička ukrást, o několik dní později policisté nachytali jeho komplice Zdeňka Hladovce. Ten se nejprve k vraždě přiznal, později však označil jako vraha Růžičku, který jakoukoli vinu popíral. Jeho alibi však svědci před soudem vyvrátili. Soud využil i další nepřímé důkazy. O Růžičkově vině nebylo podle soudců pochyb.
Prezident svou milost zdůvodnil tím, že v průběhu trestního řízení byly závažně porušeny platné a stanovené zásady.
Jedním z Havlových argumentů, proč Růžička není skutečným pachatelem, bylo, že podle nálezu soudních lékařů byl Pincův vrah člověk s dominantní pravou rukou, zatímco Růžička je levák.
Prezidentovo rozhodnutí o milosti odsoudila Soudcovská unie. "Milost by nikdy neměla být chápána jako náprava rozhodnutí soudu, od toho jsou procesní prostředky," řekl její bývalý prezident Libor Vávra. S Růžičkovým osvobozením nesouhlasilo ani Ministerstvo spravedlnosti. Tehdejší ministr Otakar Motejl odmítl podat stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu (což je možnost, jak pravomocně skončený případ otevřít).
Před soud se letos v červnu Zdeněk Růžička dostal, ale v jiném případu. Byl obžalován, že vydíral ukrajinskou prostitutku. Senát jej za to potrestal podmíněným trestem s odkladem na pět let.https://archiv.ihned.cz/c1-13775000-pripad-zdenka-ruzicky-mylila-se-justice

Já osobně jsem nepochopil, proč má být jasný spolupachatel vraždy osvobozen pouze proto, že je levák a vraždil pravák?

To loupežné přepadení přece naplánovali a provedli dva a můj názor, že i když nemáme trest smrti, má platit: spolu chyceni, spolu pověšeni. V našem případě, samozřejmě potrestáni.

A tímto oslím můstkem se dostáváme k amnestii prezidenta Klause z 1.ledna 2013. Tady nevzbudil pozdvižení ani tak rozsah vězňů propuštěných z výkonu trestu, jako rozsah abolice.

Toto byl její rozsah a prezident Klaus tím nahrál na smeč všem svým odpůrcům a zviklal i své zastánce:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání

Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/amnestie-vaclava-klause-z-ledna-2013-dl7-/domaci.aspx?c=A130101_134945_domaci_ven

A samozřejmě, že jako vždycky šla kritika naprosto mimo mísu, ale byla účinná. Dav totiž nechce slyšet pravdu. Chce slyšet to, co si slyšet přeje. a toho zcela bravurně využila bývalá disidentka a advokátka Hana Marvanová.

Dala Klausovi takovou sprchu, že se z ní už nevzpamatoval, i když věcně neměla ani jedno jediné procentíčko pravdy. Pravdou totiž je, že prezident vůbec nemůže a nesmí odpouštět žádné dluhy. Amnestovaný nebo neamnestovaný dluží stále stejně.

A hlavně (šlo o známý případ H-System), rozdělit mezi oprávněné lze vždy jen to, co ve firmě zbylo. Nic víc. Ledaže by ti tři amnestovaní manažeři byli prodáni obchodníkům s lidskými orgány, to by ale bylo "tak trochu" nepřípustné.

A naposled, náš drahý Miloš Zeman. Ten se zalekl silně nenávistného ohlasu na Klausovu amnestii a prohlásil něco v tom slova smyslu, že amnestii nikdy a milost jen nad hrobem.

Ale, poučil se u Václava Havla, který také sliboval vládnutí jen do svobodných voleb a tak své rozhodnutí lehce modifikoval. Což je ostatně svaté právo každého z nás. Pravý důvod, proč Jiří Kajínka pustil podmíněně na svobodu neznám.

Může to být chytrý předvolební tah, může mít informace, které my nemáme nebo si prostě ten spis prostudoval, zjistil, že Kajínek postřeleného svědka Vojtěcha Pokoše ušetřil a podobně.

Jinými slovy, myslet si můžeme, co chceme a prezident, a to jakýkoli, si to vždycky udělá podle sebe. Podle toho, co on považuje za nejlepší.

Autor: Jiří Hermánek | středa 24.5.2017 11:00 | karma článku: 23,34 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.