Ostudný tank není růžový jako výraz svobody, ale ponížení...

20. 05. 2017 10:30:05
Kdysi, za starých Egypťanů, Řeků, Římanů a dalších a dalších národů vzniklo slovo umění, které jednoznačně pochází od slova umět a samozřejmě, i staré nástěnné malby, Věstonická Venuše a další artefakty z minulosti uměním jsou.

Ten, kdo naživo viděl Davidova Michelangela, Rodinovy sochy a nespočetně mnoho dalších světových uměleckých děl, nemůže nějaké přetření tanku považovat za umění. Je to asi tak náročné, jako natřít vrata od stodoly...

...a možná, díky členitosti tanku, o něco málo náročnější. Stejně tak není umění se někde vys*at a to hovno vykládat jako umění nebo jako druh protestu. Růžový tank měl dva hlavní účely vzniku:

Za prvé to bylo zviditelnění velmi ctižádostivého a ambiciózního mladíka (1967), který se chtěl za každou cenu vetřít do pozornosti národa a budiž k naší necti řečeno, že se mu to celkem dokonale povedlo a on může svá moudra...

...jako třeba toto: „Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na Hradě,“ pravil umělec ... trousit do světa, který mu dokonce naslouchá. Umění totiž dnes není od slova uměti, ale od slova "uměti provokovati a zapůsobiti".

Není to již o nějaké velké zručnosti sochaře, o barvách malíře. Je to prostě o nápadu a o provokaci. Kdosi, myslím Jiří David, vypíčil na Baziliku Svatého Jiří neonové srdce jako poutač do bordelu a bylo to co? Bylo to "umění".

A za druhé zesměšnění celkového dění ve světové válce a vítězství SSSR a jeho spojenců. A právě proto se v tomto týdnu se onen "proslulý" růžový tank přestěhoval do Brna.

A vůbec to není náhoda. Dnes probíhá tzv. "Pouť smíření", která není ničím jiným, než vyjádřením toho, že nacistické Německo vyhrálo válku a my se mu dnes omlouváme za potíže a excesy, které jsme mu způsobili.

Takové pouti by měli pořádat Němci. K Lidicům, k Ležákám, k Pankrácké sekyrárně nebo, když už jsme v Brně tak ke Kounicovým kolejím. Odtamtud si nacisté nosili popel popravených českých vlastnenců na své zahrádky jako hnojivo...

Seznam popravených v Kounicových kolejích:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/seznamy-osob---brno-mesto/brno-kounicovy-koleje.html

...ale nacisté, nebo samozřejmě dnes už jejich potomci, nic. Oni muzikanti, oni žádnou válku nezačali, oni Československo neokupovali, nezahubili asi 300.000 jeho příslušníků. Ne, to v žádném případku, omlouvat se budou Brňané.

Ten svět je prostě padlý na hlavu a absolutně poplatný politickým větrům. Je Rusko v nelásce? No, tak zhanobený ruský tank budeme vláčet po náměstích, abychom ukázali, kdo tu druhou válku vlastně vůbec vyhrál.

Moc by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby pan umělec měl tu odvahu a jel do Plzně takto zhanobit některé vojenské památky na její osvobození US Army. To by bylo řevu a asi by taky dostal na budku nebo by mu nabušili řípu.

Skupina lidí zakryla v Brně růžový tank plachtou, hrozí jim pokuta

http://1gr.cz/fotky/idnes/17/052/vidw/JDA6b361e_tankbrno.jpg

19. května 2017 13:54, aktualizováno 16:00 Pokuta až 30 tisíc korun hrozí skupině lidí, která ve čtvrtek večer překryla modrou plachtou růžový tank instalovaný jako artefakt na Komenského náměstí v Brně. Na plachtě byl nápis Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se také k akci přihlásilo na Facebooku.

Zdroj: http://brno.idnes.cz/ruzovy-tank-brno-pokuta-0ww-/brno-zpravy.aspx?c=A170519_131639_brno-zpravy_vh

A pak také FB: Petr Paulczyňski

Omluva odsunutým Němcům, lešení za 2 mega, růžový tank před kostelem, cyklisti na pěší zóně, vetešnictví na ulici, zábor chodníku batikovanými sluníčkářkami s kafem. Co dál? Není to málo primátore primátoroviči?

A nakonec prohlášení FB skupiny Slušní lidé

Prohlášení k sobotní akci pod názvem POUŤ SMÍŘENÍ:

Slušní lidé konzultovali situaci ohledně sobotní akce „Pouť smíření“ s ing. Romanem Vašinou, který jako starosta Židenic, v minulosti spolupracoval s Židovskou obcí Brno (dále jen ŽOB) na opravách Židovského hřbitova na ulici Nezamyslova a dalších akcích ve prospěch ŽOB.
Nechceme Židovskou obec Brno zatahovat do velmi problematické akce Matěje Hollana a jeho souputníků, kteří chtějí Židovskou obec využít jako záminku pro svoji obranu, aby se nemuseli zodpovídat za svůj počin ohledně omluvy brněnským Němcům za odsun v květnu roku 1945. Slušní lidé se rozhodli, že se této protestní akce nezůčastní s ohledem na památku rodin Tugendhatových, Löw-Beerových a Stiassnich.
S novými brněnskými kolaboranty se setkáme jindy.

Autor: Jiří Hermánek | sobota 20.5.2017 10:30 | karma článku: 39.91 | přečteno: 1446x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 697 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.82 | Přečteno: 2570 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 310 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 221 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 285 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...