Byl Wartburg lepší auto než bavorák a normalizace lepší, než dnešek?

17. 04. 2017 16:00:01
To asi ne. To bych netvrdil. Ale, jezdil jsem v těch socialistických autech dlouhá léta. Měla čtyři kola, volant, brzdu, spojku, plyn a dojel jsem vždy tam, kam jsem dojet potřeboval...

A navíc, daly se spravovat na koleně. Něco jsem zvládl sám, něco melouchář pan Chvojka, který se opravdu vyznal. Měl motory rád, stejně jako pedofil děti. Povídá: Jirko, nejdřív ze všeho vyměň svíčky. Ty moc nestály to se dalo udělat vždy

Pak seřiď předstih a odtrh, s ventily se moc párat nemusíš. Ty jen někdy. A jak řekl, tak i udělal. A moje zlatá stříbrná škodověnka Š110L zase jezdila jako vystřelená z praku.

A to jsem ještě neřekl, že jsem si ji jedno úterý v září 1975 telefonicky objednal a další čtvrtek v Bílé Labuti vyzvedl.

Prostě, vždycky bylo něco. U Š1000MB mi motor trochu vynechával. To bylo samozřejmě ještě před tou Š110L. Byl jsem u bratrance manželky, ten to třikrát projel a říká: "Chodí jak hodinky". A druhý den jsme jeli na chatu a motor, potvora, zase cukal.

Tak jsem zašel do Mototechny, koupil za pár korun kondenzátor, vyměnil ho a šmytec. Autíčko zase jezdilo a necukalo. A dnes, ten můj "brzy veterán" má tolik vymožeností a stál tolik, že podle jednoho vtipu v Playboy by za "takový prachy měl i kouřit". Ovšem ne z výfuku.

Ale, spravovat na něm mohu tak akorát, teď nevím přesně co, ale třeba doplňovat kapaliny. Za 11 let nesežrala ta potvora ani kapku oleje. Neotevřená piksla pekáče, pardon Castrolu, trůní stále v garáži. Motor si vystačí s olejem od výměny k výměně...

...zatímco vyjetým olejem ze Š110L jsem vždy "ekologicky" natíral vrata od stodoly. A pak jsem to chtěl zkusit s Wartburgem, než mi někdo decentně sdělil, že ve Wartburgu se olejová náplň, jmenuje se M2T, celou dobu životnosti vozu měnit nemusí.

A takto by šlo pokračovat až do celkového umrtvení organismu. Tak třeba, ve Wartburgu Kombi se dala krásně převážet zavazadla a také spát, zatímco ve sporťáčku Nissan, který jsem v záchvatu šílenství koupil ve frcu synkovi se spát nedalo ani náhodou.

A to, co platilo a platí o autech, platí samozřejmě i o celé společnosti. Naše generace a generace mých rodičů si tu tzv. normalizaci vychutnaly naplno. Nikdo netvrdí, že nyní není lépe, ale ten rozdíl je přesně takový, jako v těch autech.

Dřív si rodina pořídila buď škodovku, nebo Ladu, popřípadě Wartburg a jezdila každý pátek na chatu.

Kupodivu, prakticky všichni Pražáci měli nějakou haciendu a já jsem si připadal jak prašivý pes, že žádnou nemám. A tak jsem uvrtal rodiče do chalupy pod Ještědem a dobrý tucet let jsme tam s kamarády zažívali nesmírné legrace.

Už jsem je několikrát popsal a reakce byly vždy velmi negativní. Přece, za proklaté normalizace nebyla žádná legrace možné, že pane doktore? Zato však dnes smíme na dálku lékařsky diagnostikovat opilost prezidenta a to je samozřejmě nezávadné a kultivované.

Dlouho by se dalo popisovat, jak se za té normalizace žilo. A ohlasy těch, co si to pamatují by zcela nepochybně byly přehlušeny onou davovou psychózou jako třeba touto.

Upoutávka na dnešní "významnou" diskuzi a současně i neplacená reklama na blog našeho kolegy, dálkového diagnostika opilosti, hlavně prezidentů:

Jiří Hermánek 46220

Beata Krusic má pravdu. Život v "normalizaci" plynul zcela normálně. Do ciziny jsme nesměli, to je fakt a dovozového zboží byl nedostatek. To ovšem vadilo jen snobům.

Jinak, všeho normálního zboží bylo habaděj, jen s tou "kultůrou" nás komunisti drželi tak trochu "u huby".

Teď máme "kultůry" habaděj, ale nedá se na ni dívat, proto stále pouštíme stokrát ojeté a stokrát dobré staré normalizační šunky a ne třeba "Smradi (2002) je český film režiséra Zdeňka Tyce o manželech Šírových (Ivan Trojan a Petra Špalková), kteří vychovávají vlastní dítě spolu se dvěma ..."... dál už se to nesmí publikovat - viz faktografický článek o Romech s dnešního rána.

0/−6






Václav Kopřiva 14051

Nechte Beatku Beatkou a jejím problémům, kterých má se sebou dost a dost. Pokud si nemáš z čeho vybrat, tak hledej chybu především u sebe.

0/0





Milan Stehlík 70931

Teď ovšem vyloženě l ž e t e , když tvrdíte, že všeho normálního zboží bylo dost. Bylo ho možná dost, ale jako z udělání neměli nikdy to, co jste zrovna potřeboval, počínaje kroužky na záclony a konče jízdními koly. :-/

+2/0
Foto




Jiří Hermánek 46220

Za normální považuji to, bez čeho se neobejdu a já jsem skromný.

Onehdá, minulý týden, jsem sháněl beránka. A on, představte si to, ve specializovaném krámě a před velikonocemi nebyl.

Sdělím to příštím generacím.

0/0






Antonín Tichera 66836

On ten protektorát taky nebyl zlý. Cestovat se mohlo jen někam, ale to vadilo jen pár větroplachům. Některé potraviny byly jen na lístky ale přiměřená dávka pro každého, tak o co jde? Normálního zboží bylo dost. S kulturou nás naši protektoři, pravda, drželi u huby, ale podivejte se, spousta filmů z té doby se dokola vysílá ještě dnes.

0/0
Foto




Jiří Hermánek 46220

Jo, jen ta Pankrácká sekyrárna nám chyběla, že?

0/0

Foto

Marie Jandová 81356

Jak chyběla? Vždyť byla za nacistů i za komunistů, stejně jako koncentráky. Jak říkáte, za komunistů jsme měli všechno. :-D

+3/0

Foto




Jiří Hermánek 46220

Za komunistů byla na Pankráci sekyrárna? Ale jako exponát, že?

A diskuze je snad o normalizaci, ne?

0/0

Foto

Marie Jandová 81356

Sekyrárna ne, komunisté připravovali pro své odpůrce krutější smrt, když je nechávali udusit se na šibenici.

0/0

Foto




Jiří Hermánek 46220

Řeč ale je o normalizaci, že? Ne o padesátých letech.

0/0






Petr Skála 27400

Jasně, že třeba léky z dovozu nebyly, vadilo jen snobům. Vy se opravdu nerozpakujete napsat sebevětší hovadinu.

0/0
Foto




Jiří Hermánek 46220

Když je člověku 30, tak zrovna moc léků nepotřebuje.

0/0






Antonín Tichera 66836

... a když je člověk jako hovado, kterému stačí podestlat, pohodit do žlabu a vypustit do ohrady, mohl být v oné době také docela spokojený

+1/0 doporučit
17.4.2017 15:28
Foto
Zuzana Zajícová 42460

ze soudružky Semelové se mi regulérně zved

http://vodvarka.blog.idnes.cz

/diskuse.aspx?iddiskuse=A170417_599318_blogidnes

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 17.4.2017 16:00 | karma článku: 26.03 | přečteno: 1113x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.00 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...