Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může kvůli Krymu propuknout válka? Jistěže může, ale doufejme, že ne

Případ Krymu je školským, či exemplárním případem toho, jak třenice mezi různými národy a státy mohou vyvolat válku. Dvě sousední země, Ukrajina a Rusko mají na problém Krymu zásadně odlišný názor a ten také vehementně hájí...

Ukrajina argumentuje tím, že má poloostrov Krym zapsaný v "katastru nemovitostí" jako svoje území. Ale ono tomu nemusí být přesně tak. Jsou totiž hlasy, že Ukrajina je jednou z mála, ne li dokonce jedinou zemí, která v OSN nespecifikovala své hranice.

Ukrajina považuje Krym za své území, okupované Ruskem a je zcela hluchá k námitkám, že ji toto území přiřkla diktátorská Komunistická strana Sovětského svazu a že nějaké odvolávky na schválení nejrůznějšími sověty jsou naprosto neplatné.

Mnozí diskutéři ale na toto schválení různými sověty poukazují, aniž by si uvědomili, že po pádu "komunismu" zůstávají v platnosti pouze ty právní úkony, které se týkají jednotlivých občanů. Narození, smrt, svatba, rozvod a popřípadě i majetkové věci jsou ponechány beze změny.

Vše ostatní, všechna rozhodnutí totalitní vlády, třeba zrovna to o Gulazích je možné podrobit revizi a také se tak děje. Chybou a smůlou ruské strany je samozřejmě to, že se nesnažila o změnu statutu Krymu hned při vyhlašování samostatnosti Ukrajiny.

Na to ovšem lze říci pouze jednu jedinou věc, doufám, že Bedřich Marjanko promine: "Kdyby byly v řiti ryby, nemuselo by být rybníka. Strčil bys prst do p*dele a vytáhl kapříka". Takže reminiscence  na více než čtvrt století staré události nemají cenu.

Sporné také je, zda se Rusko Krymu zmocnilo silou. To myslím v žádném případě a jeden, ale nikoli jediný důvod je ten, že ukrajinské síly na poloostrově nekladly žádný významný odpor. Myslím, si, že ruská akce byla spíš zajišťovací, než dobývací.

Ono opravdu nebylo co a hlavně koho dobývat. Každý si představí, jak by to u nás asi tak vypadalo v roce 1968, kdyby zde žilo 60% občanů SSSR, zapálených pro socialismus. Pak by ale ta akce vůbec nevznikla, že?

Zdejší diskutéři nejsou schopni pochopit, že obyvatelé Krymu, určitě Rusové, ale snad i Ukrajinci, měli Kyjevského režimu po krk a po Majdanu pak zvláště. A že se, bez ohledu na události roku 2014, již dávno chtěli o Ukrajiny trhnout.

Ale tak demokratická, jako Velká Británie, Ukrajina ani zdaleka není a zatímco ta požadavkům Skotska na vypsání referenda o samostatnosti naslouchá, Ukrajina, kdyby to bylo možné by s takovými požadavky zatočila jako královna Alžběta I.

Skotská královna Marie Stuartovna učinila tu hloupost a jakkoli to na ní bylo nastražené, tak souhlasila se spiknutím s cílem zavraždit královnu. Ani tehdy tajné služby nelenily a tak výsledkem byla její poprava 8.února 1587 na zámku Fotheringhay

Tyto metody již, bohudík, patří minulosti, i když docela nedávné. Nakonec od poslední popravy z politických důvodů neuplynulo u nás až tak mnoho vody a i když jsem to neměl původně v plánu, musím zmínit nehynoucí zásluhy Jiřího Rumla na popravě Milady Horáková.

Každý článek musí mít svou délku. Čeho je moc, tak toho je příliš. Nezmínil jsem ještě strategický význam Sevastopolské námořní základny pro Rusko. Mnozí nadšenci zde argumentují, že pro letadlové lodě US Navy nemá ten přístav žádný význam.

Takže, pro ty, kteří trvají na "nulovém významu" několik faktů:

List of current ships of the United States Navy

From Wikipedia, the free encyclopediaUSS George Washington (CVN-73)Carrier Strike Group formation sails in the Atlantic Ocean

USS Constitution under sail for the first time in 116 years on 21 July 1997.The United States Navy has over 440 ships in both active service and the reserve fleet, with approximately 70 more in either the planning stages or under construction, according to the Naval Vessel Register and published reports. This list includes ships that are owned and leased by the U.S. Navy; ships that are formally commissioned, by way of ceremony, and non-commissioned. Ships denoted with the prefix "USS" are commissioned ships. Prior to commissioning, ships may be described as a "pre-commissioning unit" or PCU, but are officially referred to by name with no prefix.[1] US Navy support ships are often non-commissioned ships organized and operated by Military Sealift Command. Among these support ships, those denoted "USNS" are owned by the US Navy.[1] Those denoted by "MV" or "SS" are chartered.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_ships_of_the_United_States_Navy

Ale hlavně. Nikdo, žádná četa, rota či prapor nedobývá nějakou kótu, nějaký objekt či území jen proto, aby ho jejich armáda nějak využila.

Možné to samozřejmě je, ale zásadním úkolem je vždy protivníka vyhnat a sebrat mu ten jeho opěrný bod. O tom je dnes třeba bitva o Mosul.

V nejlepším je třeba přestat a proto ještě jednu poslední věc. Silně jsem zvažoval uzavření diskuze. A chci zdůraznit, že autor není povinen hlídat dodržování kodexu přispěvateli.

Autor maže dle své vlastní úvahy tak, jak je, pomocí Ctrl+C Ctrl+V uvedeno zde. Takže nějaké snahy o "přebití" toho smazání přidáváním dalších a dalších příspěvků, které jsou zase mazány vytvoří chaos, který nikomu neprospívá. Že, Karmo LM?

Odstranit

Nepřejete si tento příspěvek zobrazovat ve své diskuzi? (Smazání nebude mítdopad na stav účtu autora mazaného textu.)

Smazat

 

Autor: Jiří Hermánek | středa 22.3.2017 10:45 | karma článku: 25,87 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.