Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Americká justice v době prezidenta Václava Havla...

Řeknete, že Václav Havel nikdy o americké justici nic nenapsal a budete mít pravdu. Ale, protože jako dříve byl pro nás nepochybným a nedostižným vzorem SSSR, tak samozřejmě v éře Václava Havla to byly USA a to zcela nekriticky.

Nejsem žádným znalcem výstřelků americké justice, ale myslím si, že jich je podstatně, podstatně víc, než u nás. A to ze dvou důvodů, které vlastně splývají v jediný. Žalovat lze prakticky za cokoli a cokoli také může být důvodem ke zproštění viny.

Narážím, samozřejmě, na vývoj v trestní věci doktora Ratha a myslím si, že v americké justici by měl skoro 100% šanci na zastavení trestního stíhání a logicky tak i na zproštění viny. Myslím, že v silně formalistické americké justici by to bylo celkem jisté.

Ale zpět do USA, kde ročně probíhají stovky tisíc soudních procesů a to jak civilních, tak i trestních. Začněme u civilního. To, že firma byla odsouzena k náhradě škody za to, že v návodu ke své mikrovlnce neuvedla, že se v ní nesmí sušit mokrá domácí zvířátka, je ještě pochopitelné.

Uživatel, samozřejmě nezná principy, na kterých mikrovlnka pracuje. A jak prokázala nedávná diskuze zde, nezná je ani většina zdejších diskutérů a tak je tato chyba celkem zřejmá a odškodnění zákaznici po právu náleželo.

Druhý případ je spíše legrační a příliš velkou logiku v něm nevidím. Jedna americká asociace totiž shromažďuje nejkurióznější rozsudky amerických soudů a pak je jako žebříček uveřejňuje. A jako číslo jedna se v nedávné minulosti umístil tento případ.

Žena si prodejně obuvi zlámala nohu, protože s ejí pod nohy připletlo nějaké dítě. Potud by byl rozsudek, který ženě přiřkl odškodné ve výši několika set tisíc dolarů, logický. Údiv vzbuzuje pouze ta skutečnost, že ten spratek, který se ji připletl pod nohy, byl její vlastní potomek.

O justici a procesech v ní je spousta amerických filmů. Často v ní jde buď o vysoké odškodné nebo, samozřejmě o trestní čin, většinou vraždy. A ty filmy jsou nejen "ze soudních síní a předsíní", ale i o přípravě trestního řízení, o policii.

Dovolím si zde citovat jeden americký film, Oko za oko

Obsah

  • Karen McCannová si čekání v dopravní zácpě zkrátila telefonickým rozhovorem se svou dcerou, když vtom do domu vrazil záhadný útočník a dceru zabil! Absolutní hrůze však zdaleka není konec - policie sice vraha dopadla, ale díky procedurální chybě musela pustit na svobodu. A s tím se Karen nehodlá smířit!(oficiální text distributora)
  • http://www.csfd.cz/film/8076-oko-za-oko/prehled/

Ví se, kdo je vrah, ale pro procedurální chybu ho nelze obžalovat a soudit. Podle mě, tento fiktivní příběh, ale založený na amerických reáliích, sedí jak prdel na nočníku na případ Davida Ratha. Všichni vědí, že "je vinen", ale souzen by být neměl.

A nakonec něco ze života, nikoli z Hollywoodu. Případ O.J.Simpson:

Soudní procesy

V roce 1994 byl obviněn z vraždy dvou lidí, své manželky Nicole Brownové Simpsonové a číšníka Ronalda Goldmana. Trestní proces, který dostal mimořádnou publicitu, skončil jeho osvobozením, v následujícím civilně právním procesu však byl odsouzen k mnohamilionové náhradě škody pozůstalým.Roku 2007 byl zatčen pro další zločiny včetně loupeže a únosu a odsouzen k 33 letům vězení s možností propuštění nejdříve po 9 letech. Ve vězení je dodnes (2016).https://cs.wikipedia.org/wiki/O._J._Simpson

Kdyby měl být celý trestní soudní proces podrobně popsán, vyšlo by to na jednu velmi tlustou knihu. Ale toto je blog a ne vydavatelství encyklopedií. Takže, pokud vím, tak:

  • Obhajoba O.J.Simpsona hrála vše na "rasovou" kartu. Za honorář 5.000,- USD za hodinu vyšťourali jeho právníci to, že policista, který na místě činu odebíral usvědčující vzorky je rasisticky zaujatý a tím vyřadili tento důkaz ze hry.
  • Poté, co porota O.J.Simpsona osvobodila, tak policie odposlechla hovor do domu O.J.Simspona. Jedna, samozřejmě černá, porotkyně ho volala z Las Vegas, že potřebuje ještě 40.000,- USD do hry.
    To by samozřejmě byl důvod ke zrušení celého procesu s jeho obnovení s novou porotou. To si ale americká justice netroufla, bála se černošských bouří v Los Angeles.

Ano, i takto může vypadat "spravedlnost" a tak bych v případě MUDr. Ratha zklidnil hormon. Honit úplatkáře je samozřejmě záslužné, ale všichni by měli být "honěni" stejně.

A pokud někdo spáchá významnou procedurální chybu, tak se prostě musíme smířit s tím, že i když jsou všichni, skoro celá populace, o vině pana Ratha přesvědčeni, tak ho prostě, kvůli této nenapravitelné chybě, nelze soudit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | pátek 3.3.2017 5:45 | karma článku: 23,43 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.