Ráže 6.35 mm v den 25 Výročí...

25. 02. 2017 9:45:48
Vítězného února, samozřejmě. A hned zpočátku řeknu, že největší drzost, největší nehoráznost a největší troufalost, tedy chucpe, považuji to, když komunisté z roku 1948 kritizovali a nadávali Husákovi, protože jeho režim byl lepší

Byl lepší ve všech ohledech, kromě cestování do zahraničí. To komunisté v čele s Antonínem Novotným v roce 1966 celkem liberálně povolili a Husák pak v listopadu 1969 diktátorsky zakázal.

Ve všech ostatních parametrech se ale obyvatelstvo za Husáka mělo lépe.

Ale hodnotit tzv. normalizaci není smyslem a účelem tohoto článku. O té už bylo řečeno skoro vše a skoro vše také účelově špatně. Já se chci zmínit o dobře před více než 50 lety, o době tzv. "Novotného cochcárny".

Ano, byl to volnější režim, než v padesátých letech před smrtí Stalina a Gottwalda, ale stejně byl komunisticky tuhý a rigidní a jen pár poblázněných spisovatelů si trochu vyskakovalo, ale nikdo, vůbec nikdo a nikdy NEZPOCHYBNIL vedoucí úlohu KSČ.

A konec vrcholové politiky. Pro další vyprávění musím dekonspirovat mého kamaráda Vladimíra. Byla to taková přesmyčka ze jména Vladimír Iljič, protože tatínek mého kamaráda byl zarytý komunistický funkcionář na MV KSČ (to je tentýž, odkud se později Kapek zastřelil).

Takže, Vladimír bylo jen jeho krycí jméno, které jsem mu přidělil, protože ve skutečnosti se jmenuje Ilja. Tatínek pojmenoval prostě všechny tři své děti ruskými jmény, kromě Ilji měl i Táňu a Natašu. A Ilja, v době našich studií na průmyslovce, byl docela číslo.

Celkem pravidelně kradl tatínkovi protekční vůz Simca a učil nás v něm řídit. Takže já své šoférské panictví ztratil již tehdy. A jednou mi Ilja povídá: "Jirko, potřebuji poradit s matikou" a já se divil, odkud taková péče, protože Ilja na učení dost sral.

Ale netrvalo dlouho a pochopil jsem. Seděli jsme nad matikou necelou hodinku, když v tom klaply dveře A Iljův tatík, s brunátným obličejem, vrazil do dveří. Ruku měl napřaženou, že dá Iljovi do držky, ale jak mě uviděl, zklidnil hormon.

On se totiž Ilja noc předtím, zase s jinými kamarády, proháněl v otcově autě po Praze a stavěla ho hlídka VB. On ovšem nezastavil a hlídce hbitě ujel, ta však zachytila SPZ vozu a hned ráno profoukla jeho majitele, Iljova tátu. Takže místo matiky jsem sloužil jako tlumič vášní.

A aby té legrace nebylo dosti, tak si Iljův tatík, v té své komunistické bohorovnosti, že se jemu, funkcionáři KSČ, nemůže nic stát, nezajistil řádně své zbraně. Pistole prý měl tři, ale já viděl jen tu jednu.

Přesně takovou, jaká je na obrázku a přesně takovou šlohl Ilja (bylo nám tak 16-17 let a skvěle jsme stříleli ze vzduchovky) svému taťkovi a přinesl ji k nám do Záběhlic. Rodinný domek rodičů byl na takové hrátky ideální...

...ale v podstatně jsme při střelbě přes hlavní ulici V Korytech jenom jeden telefonní drát, který se pak na izolátoru směšně klinkal. Ta zbraň jistě není tak účinná, ale zcela určitě bych to s ní tedy, do svého krásného a vypracovaného těla, někdy "koupil".

Prostě a jednoduše, na zneškodnění útočníky z malé vzdálenosti se skvěle hodí a je daleko praktičtější k nošení než ta obrovská ČZ75, do které mě kdysi jeden ministerský ochranka uvrtal.

Škoda jen, že ji pan Janota nepoužil jen pro ty účely, pro které si ji kdysi koupil.

Autor: Jiří Hermánek | sobota 25.2.2017 9:45 | karma článku: 18.61 | přečteno: 1314x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 217 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 141 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...