Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš není naiva, všech naivů futrál. Ale ani Svatá Dala...

neví komu. Je to jen racionálně uvažující obchodník a politik, který asi tak o 250% předčí své nejen obchodní, ale i politické okolí. Nevolil jsem ho, ale musím říci, že o tom velmi vážně uvažuji. Nezabývá se totiž kravinami...

jako je stále opakované a už naprosto trapné strašení Ruskem. Vyvolávání nenávisti k Putinovi, na které stejně naprostá většina lidí bzdí,  ale zabývá se tím, co je důležité. A tedy, ač rodem Slovák, stará se o blaho tohoto státu.

EET (elektronická evidence tržeb), která je hitem některých a současně nenávisti mnohých, se v mnohém podobá Kupónové privatizaci. A sice v tom, že ta věc není a nebyla nikde ve světě předem řádně vyzkoušena. To však ale neznamená, že je z morku kosti špatná.

"Kupónovka" přinesla mnohým malé jmění a druhé o něco málo okradla. Ti, co investovali individuálně, většinou vydělali několik set tisíc a ti, co investovali do fondů, přišli většinou jen o pár tisíc.

O víc přijít nemohli, protože takové peníze nikdy neinvestovali. Ty vyšší ukradené částky, miliardy, byly již výnosem z kupónové privatizace, nikoli však počáteční investicí do ní.

"Kupónovka" nikde vyzkoušená nebyla, znamená to tedy, podobně jako EET, že obě jsou nebo byly špatně? Vždyť paj by vůbec nešlo nějakou novinku zavádět. A kromě nevyzkoušenosti jsou proti EET dvě "zásadní" námitky:

Technické námitky jsou okolo dosažitelnosti připojení na Internet a jsou, podle mě velmi silně zveličené. Mnoho domácností má již dnes, bez EET, připojení na Internet a podnikatelé by asi měli být pokryti z 99,99%. Nějaké chajdy na horách, bez telefonu a pokrytí mobilním signálem bych obstrouhal.

Finanční námitky jsou možná závažnější. Ale argument, že kvůli EET skončí vesnické hospody bych zas až tak vážně nebral. Většinou asi jde o podniky, kde se ty "daně mydlily, jak to šlo" a je obava, že teď už to nepůjde a proto hurá "pryč z podnikání", když od mě chtějí, abych svůj zisk zdaňoval.

Zaujaly mě některé pasáže z článku pana Stanovského: Účtenková loterie = předvolební kampaň od ANO? a to dokonce už perex. Pan Stanovský píše:

...získat sběratelé účtenek ceny od dvaceti tisíc do milionu korun nebo dokonce auto...Zdroj: http://stanovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=574351

Což je trochu úsměvné, protože za milión mohu mít až čtyři auta té nejlevnější kategorie.

Jde o další nehorázný Babišův počin, kdy podnikatelé zaplatí provoz této účtenkové loterie, odvedou co nevvyšší daně státu a nebudou z toho všeho mít vůbec nicZdroj: http://stanovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=574351

Tak tady jsem lehce zmaten, protože pan Stanovský, jakoby tímto podnikatele nabádal či chválil za krácení daní. Protože, jak si vysvětli část věty "odvedou co nejvyšší daně státu a nebudou z toho mít vůbec nic"?

To, ať se ně mě nikdo nezlobí, přímo zavání výzvou ke krácení daní. Ne, že bych byl takový Mirek Dušín a nikdy daně "neoptimalizoval". Kdysi jsem synkovi z firemních peněz  zaplatil autoškolu včetně náklaďáku a finančák mě "vyhmátl" a byla z toho pěkná pokuta.

V diskuzi k tomu článku se objevila taková docela perla od pana Karla Kameníka:

Já mám pocit, že podnikatelé odvedou to, cio už měli odvádět dávno předtím, nebo se pletu? Pištěli, jak jsou poctiví a už mají vymyšlenu spoustu triků, jak ty daně neplatit.Malá zkušenost ze včerejška, pět minut po zavíračce, ještě bys něco chtěl? Dobrá, dej 100,- Kč a pak se budeme bavit o objednávce.

Samozřejmě, šlo asi těch 500,- mimo kasu a mimo EET. Jinými slovy, takováto objednávka by šla mimo kasu i bez EET a podnikatel by zisk z ní ani tehdy nedanil.

Nemyslím, že světem obchodu protřelý Andrej Babiš, by si myslel, že pomocí EET zachytí 100% všech zdanitelných plnění. Tak naivní jistě není. Ale myslí si, a možná má i pravdu, že ty daňové úniky o něco sníží a tak těch slíbených pár miliard do rozpočtu.

Tedy, on to není jen pár, ale:

Do šedé ekonomiky se obecně řadí činnosti z nichž plyne příjem, který není hlášen příslušnému úřadu a není tak zdaněn. Odhad celkové míry šedé ekonomiky v Česku provádí Český statistický úřad. Podle údajů z roku 2013 jsou v ČR odhadované nepřiznané příjmy zhruba 170 miliard korun ročně. Podle odhadů ministerstva financí EET zvýší výnos veřejných rozpočtů u DPH po plném náběhu o zhruba 18 miliard korun.http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/eet-muze-mirne-omezit-sedou-ekonomiku-problem-ale-nevyresi_406216.html

Což nemusí, vzhledem k již napsanému, být tak nerealistický odhad.

Autor: Jiří Hermánek | sobota 17.12.2016 14:00 | karma článku: 28,20 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.