Normalizační písně, veselé, opilecké, nemravné a oběšenecké...

1. 12. 2016 8:00:50
Zabrousil jsem na blog a přečetl si něco z textové tvorby pana Radka Bangy. Citovat zde příliš nemohu, v perexu to je zapovězeno a jinak nevím. Vím však, že za tzv "normalizace" byla docela sranda.

Jsou mnozí, kteří se domnívají, že pro nějakou výraznou srandu musím mít hmotné zajištění a duchovní svobody, které zdánlivě máme nyní. I když, samozřejmě, s těmi svobodami je to vždy vachrlaté a často méně je lépe než více.

Nechci psát politologický rozbor, ale tzv. normalizace je příkladem režimu, kdy jsou občané základním způsobem hmotně zajištěni a "blbnutí" je jim zapovězeno pouze na té vyšší politické úrovni. V soukromí ale, když to nepřeženou, mohou "blbnout" do alelujá.

A právě dva negativní faktory, zavřené hranice a málo motivačních faktorů v práci způsobily, že nejen u nás na chalupě nebo u tchána na chatě, ale všude možně byly party, které, jak zpívá Pavel Dobeš:

...byl to přesně ten bar,
kde kluci řežou do kytar
a furt dokola zpívaj' "go go go".

Tak, u nás na chalupě "řezali do kytar" tři kamarádi a my ostatní řvali ty songy jak o život. Jednou, pamatuji si to přesně, přišel strašný silvestrovský normalizační mráz a ráno jsme na teploměru měli -27°C. A přesně v té době nás navštívil spřátelený pár z DDR, Gisella and Bernt.

Měli sebou malého, ještě nechodícího sviště a jeho matka měla zborcenou stěnu pánevní, ale jinak moc milí lidé. Čuměli na to dění a na ten hluk kolem jak vyvorané myši. A kazeta se točila a točila a my druhý den dojatě poslouchali, co vše se dělo.

Za nejlepší, až absurdní hlášku jsme považovali krátkou diskuzi o knize písní Lorelei, kdy RNDr. Pavel prohlásil opilecky něco v tom slova smyslu, že "Schiller", načež mu druhý Pavel, ale jen Ing. opáčil - musím to tak s prominutím napsat - Heine ty ču*áku.

Tato oduševnělá diskuze dvou pracovníků ČSAV nás tak vzpružila, že jsme pili a hlaholili až do brzkých ranních hodin a já jednak chodil přikládat do kotle a pak také zírat na teploměr. který furt nechtěl dosáhnout bájné hranice -20°C, ale pak i mě zmohla únava.

Kromě běžných písní, ve kterých vynikala, nyní již nebožtík, naše kamarádka Ida, která zpívala moc dobře a s kapelou. Ale protože ztloustla, tak toho nechala nebo ztloustla, protože toho nechala. Ale zpívala skvěle, i když žádnou Twiggy nebyla.

To ale žádná zpěvačka, viz Ewa Farna, že? A pak, když Ida dozpívala a přišel na řadu Jirka s písněmi typu "Jedině Joe" a podobně. To bylo hezké, ale noc byla ještě mladá a my byli dychtiví dalších a dalších uměleckých zážitků.

Moc si z těch písní už nepamatuji, jakmile padl totáč, zhroutilo se i zdravé jádro této naší skupiny. Protože každý blbec jezdil lyžovat do Alp, místo k nám na Ještěd a nastalo to, co bylo tak typickým pro socialismus.

Nebyli lidi. Kvůli tomu, samozřejmě, nemohl být za totáče ani grupáč, i když by se to tak krásně rýmovalo. Ale než toto nastalo, následovala vždy série písní oběšeneckých, které sestávaly třeba z Bedny od whisky a dalších.

Jen mě rmoutilo, že někoho věšeli na vršku cedru, ve velkém vedru a já si vždy myslel, že cedry jsou v Libanonu, spolu s Biancou Matragi a ne na americkém Západě. ale, chybami se člověk učí.

A po mezihře, kdy jsme si s Pavlem (RNDr. a nikoli Ing.) získali od manželek části jejich oblečení a tančili kankán, přišel blok poslední. Blok písní přisprostlých či nemravných. To mělo svůj důvod, děti musely už dávno do postele.

Tak třeba: Vom*dali, vom*dali natěrači, naší Anči na pavlači. Racek racku pos*al packu, Bufallo Bill v prdeli byl, všechno viděl. Nebo tak nějak. A smutný popěvek Šel pan Johannes tou Prašnou branou, potkal se tam pan Johannes se starou štětkou Annou.

S refrénem: Já ti pětku nedám, já ti dám jen bůra, za jednou zhoupnutí je to peněz fůra a my se pomalu ubírali na kutě. Ráno jsme zjistili, jak příšerný je mráz, roztlačili Trabanta. Pomocí dvoumocného Wartburga roztahali naše škodovky a jelo se ze Silvestra domů.

Jenom tak kazeta mě moc mrzí. Dětičky ji totiž vyšťouraly a tak zaujatě poslouchaly ty naše písňové bláboly a vtípky, až jim manželka tu kazetu zabavila a asi vyhodila. Ano, každá pravda musí být hned v zárodku potlačena.

P.S. Ale myslím, že proti textům pana Bangy jsme byli jen velmi slabým čajíčkem.

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 1.12.2016 8:00 | karma článku: 33.04 | přečteno: 1647x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.60 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...