Putine, nechte těch drzostí a provokací a Vy, Donalde, slezte z toho lustru...

13. 11. 2016 9:15:00
stejně Vás vidím. Myslel jsem, že náhlý obrat cítění veřejnosti vůči nějaké osobě, je možný jen ve filmu či knížce, ale ne v reále. Kdysi na to téma běžel v ČST východoněmecký film. Novinář zachrání dopravní letadlo, ale než

přistane, tak se očekávaná sláva změní v opovržení. Ještě si pamatuji tu závěrečnou scénu, jak vyleze z toho letadla a první chlapík mu říká: "Váš novinářský průkaz, prosím" a roztrhá ho a následující provede totéž s jeho pilotním průkazem.

A prakticky totéž, ovšem v opačném gardu, se stalo Donaldu Trumpovi. Ještě v úterý blbec, sexista, hulvát, xenofob, atd, který určitě s božskou Hillary velmi výrazně prohraje a ve čtvrtek najednou titíž lidé zjišťují, že Trump, podle jeho budoucího štábu, bude neúprosným kladivem na "rudé".

Pokoušel jsem se napsat, že "rudí" jsou dnes spíš v EU, než v Rusku, ale s promnutím, naočkovanému omezenci nelze nic vysvětlit. Doslova ten komentář zněl (upraveno mou pamětí): Donald Trump zatrhne Putinovi všechny jeho drzosti a provokace.

Otázkou však je, co asi může nejmocnější muž světa, americký prezident, někomu zatrhnout? Jistě, je li stát výrazně slabší, než USA, pak ho lze, ovšem s nepředvídatelnými důsledky, prohlásit za nebezpečí pro USA a vojensky ho převálcovat.

A zde se naskýtá filozofická otázka. "Lhali" Dick Cheney, americký viceprezident a Miloš Zeman, český prezident, ve své době nebo byli jen oběťmi omylu? Myslím tím ony zbraně hromadného ničení, které se chovají jako manželka poručíka Columba nebo onen článek "Hitler je gentleman", který se chová stejně.

Nenašly se ani ty ZHN a ani ten článek. Obojí má stejný princip, až na to, že "omyl" Dicka Cheneyho stál život statisíce lidí, zatímco "omyl" Miloše Zemana jen zatížil české soudy a zato ovšem dodal svým odpůrcům nevyčerpatelné střelivo.

Ale k věci. Jak může jedna jaderná velmoc umravňovat tu druhou. Nijak, pokud obě strany mají dostatek bomb a nosičů. Riskovaly by totiž vzájemné zničení, což žádná ze stran samozřejmě nechce. A tak se, navzájem, mohou "umravňovat" jen ve třetích zemích.

Sýrie a Ukrajina/Krym jsou těmi současnými latentními oblastmi konfliktů mezi USA a Ruskem. Sýrie začala dřív a je naprosto jasné, že zde se USA rozhodly nechat tahat horké kaštany z ohně někoho jiného.

A tak, protože z nějakých důvodů nemají rády prezidenta Assada, tak velmi masivně podporují "umírněnou" syrskou opozici. Ta je možná "umírněná" proto, že není nábožensky fundamentalistická, ale střílí, zabíjí a třeba i vraždí jako každá ozbrojená složka v boji.

A Moskva, aby vyrovnala skóre, tak pomáhá Assadovi. Jasná velmocenská taktika a jasný velmocenský souboj je to v Sýrii. A i když každá ze stran, USA i Rusko, má v Sýrii dostatek prostředků, aby zničil vojenská zařízení druhé strany, nikdo to neudělá.

To už by totiž nebylo nějaké kočkování, to by byla jaderná válka. A asi by se jí už nepodařilo odvrátit. A Ukrajina? Když USA viděly, že se jejich plány s vyštípáním ruské flotily ze Sevastopolu hroutí, tak neudělaly vůbec nic.

A neudělali vůbec nic proto, protože zdravý rozum říká, že začít jadernou válku kvůli nějakému poloostrovu v zakopané prdeli, nemá žádnou cenu.

Pouze jsem četl, že americký generální štáb byl překvapen, jak rychle a efektivně dokázali Rusové své znovu nabyté teritorium, s převahou ruského obyvatelstva, které dokonce podstoupilo referendum s velmi převažujícím kladným výsledkem, zajistit.

A z toho plyne jedna věc. Žádný americký prezident si nedovolí tahat čerta za ocas. Nedokáži si představit, kdy a kde by USA měly "rudé" (to bylo před 50 lety, stejně jako Německo bylo před 80 lety nacistické) "zadržovat".

Samozřejmě, fantasmagorie o "obsazení Pobaltí", "obsazení Polska" (nejprve by muselo být obsazení Ukrajiny) nebo "obsazení Česka" (to už by skutečně byla dlouhá s náročná cesta) přenechávám místním snílkům, kteří "vědí vždy, samozřejmě, všechno nejlíp.

Autor: Jiří Hermánek | neděle 13.11.2016 9:15 | karma článku: 38.67 | přečteno: 1536x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.39 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 2237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1368

Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...