Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václavu Havlovi k 80.

Jiří Suchý kdysi napsal "Stalo se módou sezóny do nepravostí řádně tepat, kaiserok této fazóny mně ale nikdy dobře nepad. A proto marně čekáte, až k tepání se přikročí, mám oči sněhem zaváté a po babičce klokočí.. Geniální text

A geniální básník, tenhle Jiří Suchý. A jen čtyři dny a pět let ho dělí od narození Václava Havla, takže prakticky se dá říci, že vždy slavili narozeniny v tom samém týdnu. A srovnávat jejich přínos umělecký a jejich uměleckou popularitu?

To je velmi těžké. Já jako dítě jsem zažil platáty divadla SEMAFOR, ale naživo jsem ty dva pány asi nikdy neviděl. Samozřejmě, televizní vystoupení, hlavně Jiřího Šlitra, byla k popukán.

Na jevišti Semaforu jsem naživo, jako zamilovaný Shakepeare, (nikoli dílem, ale zamilovaností) viděl 6 žen Jidřicha 8, což ale byla Hana Hegerová s Miroslavem Horníčkem. Ale ještě asi rok předtím jsem v Divadle Na zábradlí viděl Havlovu Zahradní slavnost.

Nejen ten Havlův text, ale celý soubor divadla ná, "socialistickým teenagerům" připravili nezapomenutelný zážitek. Nevím, proč už jsem pak žádnou Havlovu hru neviděl. Jestli třeba tehdy žádnou jinou nenapsal, nebo byl ještě před rokem 1968 zakázaný? Prostě nevím.

Po delší pauze jsem pak o Havlovi slyšel jednak v souvislosti s Chartou a také v souvislosti s jeho uvězněním. 4 roky natvrdo nejsou žádnou zvláštní výhrou. A pokud je pravdou, že mu bylo nabízeno zkrácení trestu na polovic, pokud se vystěhuje do USA, pak Hut ab, chapeau, neboli, v tomto smyslu věty přd Havlem smekám.

A pak přišla ona, dlouho toužená chvíle. Havel vjel jako rytíř na bílém koni na Hrad a myslím, že naprostá většina obyvatel tehdejšího Československa nebo alespoň Čech a Moravy, plakala štěstím. Štěstím, že ztrnulá, nepohyblivá a nepružná komunistická diktatura, bez jakékoli perspektivy, konečně padla.

Ovšem, každé novomanželské štěstí, někdy skončí. A bohužel, v případě Vácava Havla dostala láska k novému prezidentovi poměrně tvrdou ránu. Stejně, jako když novomanželka brzy po svatbě zjistí, že ten její vyvolený rád provězrá cizí kalhotky, tak i u Václava Havla lid zjistil, že je nepolepšitelný idealista.

Lidem je samozřejmě třeba věřit, ale nelze každému kriminálníkovi věřit, že byl disident a že je zavřený z politických důvodů. A to, myslím si, Václav Havel příliš nedomysllel. Předpokládal u obyvatelstva stejný postoj jako u sebe, jenomže obyvatelstvo si myslelo, že náslincíci a vrazi amnestováni být neměli.

V péči o své zdraví nebyl Václav Havel příliš konzistentní. Skvěle svým dýmáním suploval továnrí komín, až si vykoledoval jednu z nejhorších diagnóz. A když ho profesor Pafko vytáhl hrobníkovi z lopaty, žádného vděku se od Václava Havla nedočkal, spíš naopak.

A když jsem někdy  létě roku 1998 jel trasu Krakov - Katovice, tak tam čeké rádio nemělo signál. Ovšem zprávě "český preziden umírá v Rakousku" jsem dobře rozuměl a byl dojat. Nakonec to byl jakýsi prof. Bodner, který mu zachránil život a ten byl naopak zahrnut všemi poctami.

A v poitickém životě Václav Havel postupně odstraňoval svů iealismus tak, až z něj byl normální praktikující politik, který pro tvrdou ránu nejde daleko. Ono to ostatně s tandemem Klaus-Zeman ani jinak nešlo. A myslím si, že s Opoziční smlouvou pomalu skončil i Havlův vliv na praktickou politiku.

Václav Havel byl nepochybně velkou světovou osobností. To nikdo nepopírá. Ale něketré zásluhy mu lze přičíst jen s velkým sebezapřením nebo vůbec ne:

  1. Charta 77 vůbec neusilovala o pád socilaismu jak zřízení. Usilovala jen o výměnu vedoucí garnitury KSČ a jekési kosmetické úrpavy režimu směrem k "demokratickému socialismu"
  2. V listopadu 1989 žádné "revorluční hnutí" vedené Chartou a Havlem neexistovalo. Naopak si myslím, že ze všelidového povstání měla většina chartistů kopřivku, protože to byli bývalí "polepšení" komunisté.
  3. Vzhledem k výše uvedenému je velmi nevhodné, když někdo tvrdí "bez Havla bys toto nemohl psát". Role jedince v pádu komunsimu 1989 je totiž zanedbatelná a marginální.
  4. Nedávno také jeden autor psal, že "Díky Václavu Havlovi jsme mohli hladce vstoupit do NATO a EU".
    Nic nemůže být více zmateného. Do těch organizací bychom byli vstoupili i za prezidentství "Franty Vopršálka". Byl to totiž geopolitický záměr a nel práce jednotlivce.
    Vždyť v roce 2004 náš prezident Klaus velmi skřípal zuby, když se vstupovalo do EU. A musel to snést. I Lisabonskou smlouvu muse snést.
    V mezinárodní politice malého státu totiž není žádná míra volnosti

A co popřát Václavu Havlovi k jeho nedožitým 80. narozeninám? Asi to, co popřeji svému tatínkovi příští rok k jeho nedožitým 100. narozeninám. Hezkou vzpomínku.

 

Autor: Jiří Hermánek | středa 5.10.2016 10:30 | karma článku: 32,76 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.