Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

21. srpen 1968: Two Weeks to go...

Neboli, dnes je přesně ten den, kdy do vrcholu našeho davového kvílení nad tím "ruským přepadem" před 48 lety, zbývají přesně dva týdny.

A otázkou, kterou si kladu je, proč je ta událost stále tak živá, když jiné události již dávno překryl milosrdný a utěšující prach času.

Při výročí vyhlazení Lidic a dalších podobných nacistických zvěrstev proběhne sice nějaká oficiální akce, ale široká odezva v populaci se nikdy nekoná. Zato ono "tankové dobrodružství" SSSR budí i po těch letech stále stejné emoce jako tehdy.

Já chápu, že mnohých se dotkl pohled na tanky a jinou použitou vojenskou techniku SSSR. Já tu možnost neměl a možná proto se k té věci stavím tak málo emotivně. Ale myslím si, že u každého svědka té invaze došlo za těch 48 let k mnoha událostem, které by ty vzpomínky měly zatlačit do pozadí.

Ale zdá se, že se to nestalo. Mnozí tehdejší události vyprávějí tak procítěně a s takovým zaujetím, jakoby se staly včera. Ale užitečnější by bylo zamyslet se nad tím, proč ta invaze vůbec přišla a zda to "Rusové" nemohli řešit jinak.

Nejsem příznivcem sovětské doktríny o "kontrarevoluci", tak to u nás skutečně nevypadalo. Ale otázkou je, kudy by se politický vývoj V Československu ubíral, kdyby mu byl ponechán neomezený prostor.

Zcela utopická myšlenka "demokratického socialismu" je podobná tomu, jako kdyby mladý učitel, personifikovaný Alexandrem Dubčekem, získával popularitu u svých žáků tím, že bude přehlížet jejch alkohol, drogy a sex.

Což se samozřejmě nemohlo líbit hypotetickým rodičům těch dětí. Komunistickým šéfům z Kremlu, kteří, když tu, z jejich hlediska, demokratizační spoušť v Československu viděli, tak prostě nějak zasáhnout museli.

A oprostím se od těch náznaků a paralel, ale ta myšlenka "demokratického socialismu" je skutečně tak pitomá, až je podvratná. Pokud v socialismu zavedeme demokracii, již to nebude socialismus a na druhé straně, pokud někdo zavádí socialismus, třeba v EU, tak tím užírá demokracie.

Otto Eduard Leopold von Bismarck kdysi řekl: Kdo je pánem Čech, je pánem Evropy. A po něm to v lehce modifikované formě řekl snad i říšský protektor Heydrich. Prostě a jednoduše, tyto "hrátky se svobodou" se odehrávaly na jakémsi neuralgickém bodu sovětské mocenské říše.

V místě, které ta sovětská moc v žádném případě nehodlala ztratit. A my můžeme jen odhadovat, proč celou věc neřešili třeba nějakým armádním pučem, ale hned masivní vojenskou invazí. Možná Sovětský svaz chtěl na našem území konečně rozmístit svá vojska.

Ale, kdyby nějakým salónním pučem byl Dubček sesazen a nahradil ho někdo "rozumnější", pak by se přece ta vojska dala bez problémů umístit také a "Rusové" by se vyhnuli tomu obrovskému, i když bezzubému mezinárodnímu odsouzení.

Legenda vypráví, že prezident Antonín Novotný, mimochodem zvolený jako největší fešák ze všech prezidentů na světě, vytrvale odmítal nátlak SSSR na umístění těchto vojsk u nás.

A že to vlastně bylo příčinou jeho pádu. Pak ale ta naše závislost na SSSR nebyla v té době taková, jak si myslíme.

Ať je to jak chce, tak vzpomínky na 21. srpen 1968 (popravdě, ta invaze začala již 20.8.) jsou tak živé, až to překvapuje. A samozřejmě se nabízí otázka "cui bono" neboli v čí prospěch.

Zde v diskuzích je jakýkoli názor, který se snaží být alespoň trochu k současnému Rusku objektivní, okamžitě, dle pana Ábelovského, "onálepkován" jako rudý, bolševický a jeho autoři bývají v lepším případě posíláni do Kremlu a v horším na Krym. Což moc smyslu nedává, myslím ten Krym.

Ale operovat nyní, ve vztahu k Rusku bolševiky je asi tak stejně pitomé jako argumentovat ve vztahu k Rakousku nacisty. A přece je obecně známo, že Rakušané bývali nadšenější a krutější nacisté než samotní říšští Němci.

Ale, tak pokud vím, tak vůbec nikdo tuto kartu v někdejším sporu o Temelín nevytáhl, ale dnes se bolševiky a "ruďochy" ve vztahu k Moskvě argumentuje neustále. Chtělo by to, aby do Bílého Domu nový vítr zavál nové myšlení a aby tam přišel reálně uvažující politik.

Neustále trestat Moskvu za to, že vyslyšela přání většiny krymského lidu (a Moskvě se to samozřejmě velmi hodilo a velmi tomu pomáhala) je pro vztahy velmocí zcela kontraproduktivní a nedává žádný smysl.

Co však smysl dává, je to, že neustálé každoroční lamentování nad výročím 21. srpna má jeden nepominutelný důvod a také efekt. Neustále jitřit již tak špatné vztahy s Ruskem. S tím, ostatně, na pokyn z Bílého Domu začal již zbožňovaný prezident Havel.

A pokračuje v tom, ať vědomě nebo nevědomky řada zdejších politiků a autorů blogů a já se tak trochu masochisticky "těším", co se v následujících dvou týdnech zase dočtu.

Ale zcela určitě se nedočtu toho, že počet obětí té "ruské" invaze bylo asi jedno promile obětí okupace německé. A byl za 20 let na úrovni asi 25% ročního počtu obětí dopravních nehod v ČSSR a také to, že nikdo nebyl sovětskými "okupanty", na rozdíl od těch německých, popraven.

 

 

 

Autor: Jiří Hermánek | neděle 7.8.2016 11:00 | karma článku: 29,72 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.