Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA a Rusko: Ach to věčné pnutí, do pláče mě stále nutí, Donalde...

 Ráno jsem ve zprávách slyšel, že tři přední činitelé Demokratů dostali za únik emailů padáka a že Hillary z toho úniku obviňuje Rusy, tak si říkám, že ona je teď v "jasné no-win-situation" nebo "lose-lose-situation s těmi emaily.

Je to prosté. Pokud ji Rusové opravdu vysosali emaily Demokratů, no tak pak má velký problém. Jednak neví, co si nechali v záloze nebo pro vlastní potřeby neuveřejnili. A pro "budoucí prezidentku" to je velmi špatné vysvědčení, zvláště pak, když už jeden emailový skandál měla.

A nebo to Rusové nebyli. Byli to třeba Číňani nebo Američani, což je ze všeho nejpravděpodobnější a pak má stejný, možná horší problém. Nekompetentnost svoji a svého štábu a prezident je vždy a za všech okolností, ostatně jako každý šéf, za své spolupracovníky odpovědný.

Prezident Obama minulý týden velmi emotivně prohlašoval, že nikoli on, nikoli Bill Lewinski, ani nikdo jiný na světě, ale jen ona božská, možná 4% Hillary má ty nejlepší předpoklady pro funkci amerického prezidenta.

To se ovšem náš keňský muslimsko-marxistický míšenec (podle ministra zahraničí Velké Británie Borise Johnsona) trochu plete. Ano, Hillary Clinton má asi ty nejlepší předpoklady bojovat za Demokratickou stranu o funkci prezidenta, ale to nic neříká o tom, jak by ji vykonávala.

Ale zpět k tématu článku. Určité pnutí mezi velmocemi jistě panovalo i během "idylické druhé světové války". Idylické samozřejmě jen pro vedoucí činitele a ne pro vojáky v poli. Šéfové velmocí se scházeli, diskutovali a prim asi hrál asi strýček Joe, neboli Josif Vissarionovič Džugašvili - Stalin.

V jednom sovětském filmu byla scéna, snad autentická, jak v Londýně přistane kurýrní letadlo z Moskvy a vládní kurýr přinese Winstonu Churchillovi zabalený obraz. Churchill ho rozbalí a tam se na něj usmívá přátelská tvář strýčka Joe.

Churchill na obraz chvíli kouká, protože žádný průvodní dopis k němu nebyl přiložen a po chvíli mu je vše jasné. Sovětská vojska překročila německé hranice a Stalin mu to tímto neotřelým způsobem, tak trochu posměšně, dává najevo.

Ať si kdo chce, co chce říká, ta invaze do Normandie, operace Overlord, měla být o rok dříve. Obraz poválečné Evropy by pak byl naprosto jiný, to jsou ale jen plané sny.

Sověti své muže nešetřili a získali území, zatímco západní spojenci a hlavně USA své muže šetřili a tak se museli se Stalinem handrkovat alespoň o ten Západní Berlín. Vždy v životě je něco za něco a nikdy něco za nic.

A krátce po válce propukly tahanice, které s malými přestávkami trvají dodnes. Největší přestávka byla okolo sjednocení Německa, kterému předcházel pád komunistických režimů ve Střední a Východní Evropě.

Vše se zdálo idylické, vlk s beránkem večeřeli u jednoho stolu prosnou kaši a Sověti nebo spíše Rusové se nechali uchlácholit tím, že sjednocení Německa je tím posledním požadavkem (nepřipomíná vám to něco?) a že, samozřejmě NATO se dále na Východ rozšiřovat nebude.

Ovšem, neuplynulo ani pět let a stratégové Pentagonu usoudili, že situace USA je dobrá, mohla by však být výhodnější. A tak diskrétně požádali své UI v dotčených zemích a alespoň prezident Havel hned vyskočil jako čertík z krabičky a žádal, či navrhoval naše členství v NATO.

Tak Rusové nejsou úplně blbí. To je takový předsudek zpohodlnělých západních byrokratů, že všichni na Východě jsou blbí a myslím, že to mnozí autoři a diskutéři prosazují též. Opak je ale pravdou, spíše Východ přelstí Západ než naopak.

Muziku pak ztvrdilo bombardování Srbska, anexe Kosova a nástup prezidenta Putina. Nenávist vůči němu je, ostatně jako ke každému, přesně dána jeho schopnostmi. A najednou USA cítí, že velmi masité a šťavnaté sousto ve formě Ruska jim uniká mezi prsty.

A jsme ve žhavé současnosti. Donald Trump řekl o V.V.Putinovi jednu velkou pravdu: "He's not going into Ukraine, OK, just so you understand. He's not going to go into Ukraine, all right? You can mark it down. You can put it down. You can take it anywhere you want,"

http://edition.cnn.com/2016/07/31/politics/donald-trump-russia-ukraine-crimea-putin/

Jen se na ten odkaz hezky podívejte. Jsou tam i videa s Donaldem Trumpem a jsou působivá. Obama "ztratil" Krym a Trump se tím již dále, jako prezident, nehodlá zabývat a chce normalizovat vztahy s Ruskem.

Proboha, co chce Hillary svou válečnickou politikou dokázat? OK, prokázala své sadistické sklony při pádu a smrti Kaddáfího, ale ani s Putinem a ani s Ruskem to tak nepůjde.

Tlačit na pilu kontraproduktivní a přístup Donalda Trumpa se zdá daleko rozumnější. Prostě "Co jsme si, to jsme si, terazky som prezidentem". Bylo by to asi vhodnější, myslím si.

Autor: Jiří Hermánek | středa 3.8.2016 8:55 | karma článku: 34,23 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.