Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský Krym a české vybržďování? Obojím se straší malé děti...

Obojí jistě existuje, ale nechci ho rozebírat. Slovem básníků Voskovce a Wericha, každý k moři dopluje, někdo dříve a někdo později. Krym do Ruska a "vybržďovač" k všeobecnému opovržení...

Ve včerejších Televizních novinách se rozebíral smutný případ, kdy na druhý břeh, při dopravní nehodě, dopluli čtyři lidé.

To však nebylo nic proti tomu, že jeden zpovykaný řidič "vybrzdil" pomalého řidiče náklaďáku. To bylo daleko, daleko větší riziko a neskonale větší tragédie. A nějaká fiflena z ministerstva dokonce označila "vybrzďování" za největší nebezpečí na silnicích.

Samozřejmě, čtyři mrtví, to nic není. To je "business as usual", ale vybrzděný náklaďák, to je pirátství, non plus ultra. Ne, že bych tzv "vybrzďování" podporoval, chválil, či omlouval. To v žádné případě ne. Papíry na půl roku do čistírny, macatá pokuta a hezky k psychologovi.

A při opakovaném přestupku papíry na 5 let pryč. Nebo na doživotí. Ale nebezpečnost této šaškárny pro zdraví lidí je minimální. A ani kdyby ten neukázněný řidič "vybrzdil" tahač s českou taktickou nukleární raketou MZ30, nic by se nestalo. Za volanty takto důležitých nákladů nesedí žádní plašani.

Ve druhé části pak byla řeč o jakési, asi rok a půl staré, nehodě, při které jeden řidič špatně předjížděl, druhý řidič v protisměru zpanikařil, šlápl prudce na brzdu, uvedl své auto do smyku a jak každý ví, tak náraz z boku je podstatně horší než náraz zepředu.

A soud se nemůže shodnout, kdo za ty mrtvé nese vinu. Jistě, první řidič špatně předjížděl a tu nehodovou situaci způsobil. Ale nese 100% viny? Zachoval se ten druhý správně? V tom se znalecké posudky naprosto diametrálně liší.

Každý, kdo trochu po silnicích 1. třídy někdy jezdil, ví, že se tam tři osobní auta vedle sebe naprosto v pohodě vejdou. Sám jsem si to jednou zkusil a do zpěvu mi nebylo.

Protože to nebyl osobák, ale kamión s přívěsem, na který jsem svůj Wartburg namáčkl, až osádka mého vozu vřískala, jak se ta velká kola kamiónu točila přímo vedle jejich hlav.

A protijedoucí škodovka také nelenila. Řidič vrazil pravá kola svého pojezdu na pravou krajnici, trochu létala tráva, řidič toho kamiónu mě pak peskoval oběma houkačkami a ještě gestikulací, ale všichni jsme z toho vyvázli živí a zdraví a naše těhotná pasažérka též.

A co tím chci říci? Ten hříšník, co nevhodně předjížděl, je sice viníkem té situace, ale viníkem své smrti a také smrti tří dalších osob, může být ten, který zpanikařil a poslal auto do smyku. Tomu se pak velmi špatně vyhýbá. A každý řidič by měl myslet hlavou a reagovat přiměřeně.

A jak to souvisí s Krymem? Já s tím nezačal, ale kolegyně Kostlánová opět rozvinula svou protiruskou a protiputinovskou standartu http://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=535690.

A tam píše přesně takovým stylem, jako když se hodnotí počínání řidičů na silnici. Ukrajina, ta se chová zcela vzorně. Po městě nejvýše 48 km/h, když se blíží k přechodu, tak zpomaluje na 35 km/h a pokud chce přejít stará chromá babička, tak spolujezdec vyskakuje a chromé babičce pomáhá.

Zatímco Putin, jako personifikace zla a nedodržování pravidel, jezdí po městě 90-120 a na dlouhých táhlých moskevských bulvárech zrychluje na 180 a pokud náhodou někoho srazí, tak za ním jedoucí ochranka hodí mrtvolu do Volhy se sebevražedným kamenem na krku.

A přesně tak to bylo, podle kolegyně Kostlánové, na Krymu. Rusové tam žijící byli zděšeni byť jen myšlenkou opustit klidnou, prosperující a bohatou Ukrajinu a vydat se do krachující Rusi, jejíž jazyk se jim již dávno odcizil a na ukrajinštinu vůbec nedali dopustit.

Ano, takto a nejinak, se již třetí rokem odvíjí diskuze o tom slavném ukrajinském Majdanu. A každá ze stran si myslí, že má 100% pravdu, zatímco ve skutečnosti má každá ze stran jen tu svou, propagandistickou, část pravdy, kterou ostatní tluče po hlavě.

Ale, ona to není vůbec žádná výjimka. Takto nejrůznější propagandisté "krmili hlavu" svým obyvatelům. Ale pravdou je, že za doby Josepha Goebbelse byla ta propaganda asi o něco snazší.

Autor: Jiří Hermánek | úterý 12.7.2016 13:55 | karma článku: 33,80 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.