Jiří Hermánek

Fotovoltaika byla nesmysl vždy...

16. 10. 2010 20:00:55
Říká šéf ČEZ Pavel Roman v sobotním interview v LN. Ale pokud byli v parlamentu a ve vládě zelení šílenci, tak s tím nešlo nic dělat, dodávám já. Samozřejmě, protože ideologie zelených je, dva tisíce let po Kristu, také založena na slepé víře. Nikoli v neposkvrněné početí, ale v celosvětově hlásané levicové zelené postuláty.

Mnozí si ještě vzpomenou, jakou hysterii vyvolával před necelými pěti lety bývalý americký viceprezident a neúspěšný prezidentský kandidát Al Gore. Kdysi jsem žil v Západním Berlíně a vyslechl si historky o tom, jak německé ženy dostávaly při spatření Adolfa Hitlera orgasmy. A když jsem viděl ty nesvéprávné davy okolo Al Gora, tak jsem z nich měl podobný pocit.

Božstvo Al Gore zpitomělo půlku lidstva, dostalo Oscara za film propagující podvody a skončilo Nobelovou cenou za mír, podobně směšnou, jako je ta loňská, Obamova. A takto ideologicky posíleným zeleným pak již jen stačilo trochu ovlivnit průzkumy veřejného mínění, ztlouct jednoho policajta a katastrofický volební úspěch, který tuto zem vrhl nejméně čtyři roky zpět, byl na světě.

A samozřejmě, eurovášnivá ČSSD, která jen touží po tom, aby celá EU byla pod jednotnou socialistickou správou Bruselu a uskutečnila tak staletý sen všech bojovníků proti kapitálu, se obnovitelných zdrojů chytla s prominutím "jako exkrement košile" a stačila onen slavný zákon protlačit ještě dříve než se do vlády dostali ekoteroristi z Bursíkovy strany, kteří pak jen tvrdili muziky.

Z hledisky elektrotechnického není na fotovoltaických panelech nic negativního a mají samozřejmě velké potenciální možnosti všude tam, kde není elektrorozvodná síť. Příkladem jsou pražské parkovací automaty. Žádný rozkopaný chodník, automat funguje na fotovoltaický panel. A proč? Protože spotřeba toho automatu je tak malá, že denní světlo ho stačí ten plně napájet. A v noci se nevybije, běží pouze hodiny s nepatrnou spotřebou a po 18:00 je parkování zdarma.

Ovšem, cpát energii z fotovoltaických panelů do elektrorozvodné sítě, je čiročirý technický i ekonomický nesmysl a lze se pouze ptát, zda ti, co to prosadili, byli jen hloupí nebo také navedení. Takovýto zdroj není na nic, protože dodává energii tehdy, když není zapotřebí a není schopen ji dodávat tehdy, kdy zapotřebí je. Řekněme, že v několika desítkách letních dnů by fotovoltaika mohla pokrýt i ranní špičku, ale to je zase doba dovolených, kdy spotřeba klesá.

Situace to je více než tristní. Ať politici udělají cokoli, tak stejně nás budou zahraniční spekulanti příštích patnáct až dvacet let "dojit" a my budeme celému světu pro smích. Naštěstí ten má jiné starosti, takže nám nezbude nic jiného než zpytovat svědomí a do budoucna se podobných excesů vyvarovat.

Jsem mírumilovný člověk. Do svých šedesáti jsem se popral snad jenom třikrát. Ale kdyby mě teď někdo oslovil s nějakým projektem "obnovitelných zdrojů", třeba biomasou, která drancuje a ničí naše lesy, tak bych asi měl tendenci vrazit mu jednu do nosu.

Autor: Jiří Hermánek | karma: 48.75 | přečteno: 35376 ×
Poslední články autora